Dat we allemaal sterven is zowat het enige zekere in ons leven. Wanneer dat gebeurt of de manier waarop kan niemand ons vertellen dus waarom zouden we niet proberen om zoveel mogelijk ons lot in eigen handen te hebben én te houden?

Recht op Waardig Sterven vzw (RWS) strijdt hiervoor. Al 40 jaar! Als pionier van de huidige wetgeving (wet op de rechten van de patiënt, wet op de palliatieve zorgverstrekking en wet op de euthanasie) beschermen we de werking ervan en pleiten we in naam van alle burgers voor erkenning van een persoonlijke beslissing omtrent het levenseinde.

“Wij waken er constant over dat de wet niet wordt uitgehold of omzeild, door bijvoorbeeld palliatieve sedatie (verlagen van de staat van bewustzijn van een patiënt)”, vertelt Léon Favyts, stichter van RWS. “Bij euthanasie kan de patiënt bewust afscheid nemen van zijn naasten. De vraag voor euthanasie werd bewust, vrij en herhaald gesteld, waar bij palliatieve sedatie de arts beslist zonder medeweten van de patiënt.”

Bekijk hier een interview met onze oud-voorzitter.

20 jaar wetten

Al meer dan 20 jaar zijn de wetten in verband met euthanasie, patiëntenrechten en palliatieve zorg van kracht. Dus alles is nu wettelijk geregeld? Niets is minder waar!

Marc Van Hoey, voorzitter van RWS, legt je in 40 seconden uit waarom niet.
Bekijk hier het filmpje.

 

28 mei is Dag van Waardig Sterven en Euthanasie

Op 26 januari 2013 riep RWS 28 mei uit als Nationale Dag van Waardig Sterven en Euthanasie . Via deze dag willen we sterven, patiëntenrechten en levenseindebeslissingen in de publieke belangstelling brengen en mensen ermee vertrouwd maken. We hopen op die manier een dialoog op gang te trekken en de taboe rond sterven te doorbreken.

 

End Credits

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan ging in Kinepolis Antwerpen op 26 januari 2013 ‘End Credits’ in première (zie foto-album). ‘End Credits’ is een onafhankelijke documentaire van Dr. Marc Cosyns (bestuurslid RWS) en filmmaker Alexander Decommere. De film werd gerealiseerd in 2013 met opnames van april tot november. De makers bekijken de euthanasie in de praktijk, tien jaar na de Belgische wetgeving van 2002.

Sinds 2002 zijn euthanasie, patiëntenrechten en palliatieve zorg in België wettelijk geregeld. Toch is er anno 2017 nog veel onduidelijkheid. Wat kan? Wat mag? Voor wie? Hoe moet het verder?

De makers volgen Adelin en Eva, twee zeer verschillende mensen die aan de vooravond van hun levenseinde staan.

Adelin wordt geconfronteerd met zijn dementiële aftakeling, terwijl Eva haar ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden een halt wil toeroepen. Beide mensen vragen om hulp en zorg voor een waardig sterven en afscheid. Middels orgaandonatie wil Eva haar dood nog zin geven.

Enkele mensen die de euthanasiewetgeving van nabij volgen, werpen hun licht op deze complexe problematiek.

Voor de trailer: klik hier

Alle info en bestelmogelijkheden vind je op de website www.endcredits.be

Volg End Credits ook op Facebook

 

Uit sympathie

ZAK, huistekenaar van De Morgen, tekende uit sympathie en ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van RWS deze cartoon.

Bedankt ZAK!

Cartoon door ZAK

03 272 51 63