Wat is een podcast?

Een podcast is een audio-uitzending, vergelijkbaar met een radiodocumentaire, die men kan beluisteren waar en wanneer men maar wil.  Met andere woorden een radio-uitzending via het internet.  Pod staat voor draagbare audiospeler.  Cast staat voor uitzenden, zoals broadcasting voor televisie.

Dr. Marc Cosyns had het schitterende idee een podcastreeks rond het thema ‘voltooid leven’ te laten produceren.  Het RWS-bestuur gaf toestemming en gelukkig had bestuurslid Annemie Claus contacten met alumni van het RITSC richting radio, Max-Lena Vanden Eynde en Feline Franceus.  Feline bleek zelfs een medische achtergrond te hebben.  Het productieteam wordt versterkt door medestudent en componist Brecht Mertens, die speciaal voor RWS op maat gemaakte muziek componeert.

De producers maken er ernstig werk van via voorgesprekken met de getuigen en er wordt naar variatie gezocht qua geslacht, leeftijd, omgeving en problematiek.  Kern blijft uiteraard hun visie, hun wens voor euthanasie bij voltooid leven.

Waarom deze podcast?

RWS krijgt steeds meer vragen naar euthanasie met als onderliggende reden levensmoeheid of het ontbreken van perspectief inzake levenskwaliteit.  RWS probeert een antwoord te vinden en het onderwerp bespreekbaar te maken, want met de vergrijzing zal de vraag nog vaker gesteld worden.  Mag en kan er een oplossing gevonden worden voor “ouderdomslevensmoeheid”?  Het is flirten met de grenzen van de wet, maar moeten we het denkproces niet aanmoedigen om tot een wettelijk kader te komen?

Het team van het productiehuis ‘The Podcast Planet’ interviewde personen met een verlangen naar een levenseinde op basis van voltooid leven.  Via de podcasts maakt u kennis met hen, maar ook met betrokken artsen en familieleden.

De vier podcasts van elk ongeveer 30 minuten zijn thematisch opgedeeld:

 • De eerste aflevering presenteert de getuigenissen van personen met een wens voor euthanasie op basis van voltooid leven.
 • In het tweede deel wordt de ethische/juridische kwestie belicht.  Waarom is dit zo moeilijk, welke hindernissen zijn er ethisch en juridisch?  Een kritische blik op de huidige situatie.
 • Aflevering drie buigt zich over de naasten: wie blijft achter?  Hoe vertel je aan je omgeving dat je leven voltooid is?  En hoe ga je hier als liefhebbende naaste mee om?
 • De laatste aflevering belicht de te nemen stappen en de vooruitzichten van de hoofdpersonages.  Hoe kijken zij naar hun toekomst?

Praktisch: waar kunt u deze podcast beluisteren?

 • Spotify, als u daarop geabonneerd bent.
 • Via google Podcast en Apple Podcast zijn ze gratis beschikbaar, zonder account.
 • Eveneens gratis: de app en website van The Podcast Planet.
 • Last but not least vindt u de linken onderaan deze pagina

Werkten mee:

 • Het RWS-bestuur
 • Productie, montage en eindredactie: Max-Lena Vanden Eynde, The Podcast Planet
 • Interviews: Feline Franceus en Max-Lena Vanden Eynde, The Podcast Planet
 • Muziek: Brecht Mertens
 • Visuele vormgeving: Renée Demeulemeester @itsreneebtw op Instagram
 • Met eerlijke getuigenissen van Jan, Sibylle, Hans, Lin, Denise, Janine, Nicole & Hugo.  De expertise van de dokters Cosyns, Van Hoey en Haekens, juriste Delbeke en verpleegster De Cock.
Lieve bezoeker/luisteraar, wij zouden het ten zeerste appreciëren dat u via de podcast kennis maakt met de getuigen en hun wensen.  Méér nog: dat u uw mening vormt en deze aan RWS meedeelt.  Het productieteam zal RWS op de hoogte houden van het aantal “beluisteringen” en wij hopen dat u talrijk bent.  Heeft u uitstelgedrag? Wil u liever later luisteren? Wil u herbeluisteren? Geen probleem: de podcasts blijven onbeperkt tot uw beschikking.

VEEL LUISTERPLEZIER 

PODCAST: aflevering 1

PODCAST: aflevering 2

PODCAST: aflevering 3

PODCAST: aflevering 4

 


03 272 51 63