LEIF lanceert levenseindekaart

Het bestaan van een levenseindekaart kan belangrijk zijn voor mensen die duidelijk willen maken dat zij schikkingen hebben getroffen bij het levenseinde en de dood. Wanneer zij onverwacht terecht komen in een ziekenhuis en niet meer in staat zijn tot communicatie.

Al 30 jaar lang bezorgt Recht op Waardig Sterven een lidkaart aan haar leden.
Deze lidkaart is duidelijk anders en betekent meer dan de Leifkaart.

Jouw persoonlijke RWS lidkaart geeft aan dat je de wensen betreffende jouw sterven en dood besproken hebt met jouw vertegenwoordiger, jouw vertrouwenspersoon en je behandelende arts en vermeldt dat deze zijn opgenomen via je wilsverklaringen bij RWS. Daardoor heeft RWS ook de toelating en mogelijkheid om actief in te grijpen als vertrouwenspersoon en/of vertegenwoordiger indien je dat ook zo hebt aangegeven.

Het lidmaatschap bij RWS is een vorm van persoonlijk contract waarbij RWS zich engageert om haar leden te vertegenwoordigen, te ondersteunen en hun wilsverklaringen tot uitvoer te brengen indien nodig. Daarom is de RWS-lidkaart ook gepersonaliseerd met de volledige identiteit van de persoon, de te verwittigen vertrouwenspersoon en/of vertegenwoordiger, het aantal jaren lidmaatschap, de contactmogelijkheid van RWS én een pasfoto. Dit persoonlijke aan het RWS-contract is ook de reden waarom Marc Van Hoey (voorzitter RWS) dit graag had laten opnemen in het persoonlijke e-healthdossier en e-healthkaart (zie ook het artikel in de artsenkrant: klik hier).

Het is de bedoeling dat RWS leden dit altijd bij hun paspoort steken. In ons volgend kwartaalbad komen we hier uitgebreid op terug.

Heb je vragen, praktisch of inhoudelijk, stel ze gerust via info@rws.be

Gepost door | Op 8 februari 2013|In categorie Intern Nieuws, Uit de actualiteit|7 Reacties

Over de schrijver:

7Reacties

 1. Rita Goeminne 14 augustus 2014 at 10:28 - Reply

  Naar aanleiding van enkele mails ivm de vraag naar een LEIF-kaart kunnen wij u enkel aanraden om hiervoor naar de site van LEIF te gaan voor meer info.
  RWS is een belangenvereniging met een Algemene Vergadering, die haar leden een gepersonaliseerde lidkaart bezorgt , een kwartaalblad verspreid onder haar leden, die de wilsverklaring en de negatieve wilsverklaring of het levenstestament van haar leden bewaart, waar iedereen terecht kan op een permanentie één keer per maand, die haar leden – nog gratis tot 31/12/2014 – een MEDIBLING bezorgt. Een MEDIBLING is een hangertje of polsbandje waarop uw persoonlijke gegevens en uw wensen ivm uw levenseinde gegraveerd worden zodat hulpdiensten/artsen/verpleegkundigen ten allen tijde aan de nodige informatie geraken.

 2. wilderjans rene 12 augustus 2014 at 13:35 - Reply

  graag had ik meer geweten over de leifkaart

 3. marie roos vandersmissen 11 augustus 2014 at 22:27 - Reply

  hoe kan men zo een kaart verkrijgen zonder ergens lid van te worden ?

 4. Irene Cebulski 11 augustus 2014 at 20:35 - Reply

  Waar moet ik zijn voor zo een paspoort te krijgen want ik wil ook nog zo een ….nu ik bij mijn vertsand ben en moest een ongeval krijgen wil ik ook niet meer greamineerd worden en bij dementie of rusthuis ook niet geplaats worden …Graag een antwoordt
  Met de beleefde groeten Irène

 5. Peeters Liliane 29 mei 2013 at 20:46 - Reply

  Mijn huisarts is LEIF-arts in Antwerpen, is dan een lidmaatschap bij u niet in tegenstrijdigheid met wat LEIF doet? Ik wel wel een negatieve wilsbeschikking op zak, maar de aanvraag voor euthanasie is nog steeds niet toegekomen , werd door districthuis naar Brussel gestuurd.
  Bedank voor eventuele reactie,
  Mvg
  Peeters Liliane

 6. RWS 2 maart 2013 at 18:42 - Reply

  Dank voor je reactie. Het klopt dat wij aanraden om je ideeën, gedachten, wensen rond sterven, ongeval e.d. met je behandelende (huis)arts te bespreken. Daarmee weten jullie van elkaar wat de verwachtingen zijn, tot wat je (huis)arts zich wil en kan engageren en hoe RWS daarin kan ondersteunen.
  Wanneer je nog geen huisarts hebt raden wij aan om er nu een te raadplegen. Jouw bezorgdheid rond sterven kan een aanknopingspunt zijn voor een afspraak.De huisarts zal je dan ook informatie geven over preventie zoals vaccinatie, kankeropsporing e.d. De huidige tendens is dat huisartsen je liever zien voor je ooit ziek wordt. Enerzijds kunnen ze dan helpen om ziekten te voorkomen en anderzijds weten ze hoe je denkt over gezondheidszorg. Wilsverklaringen maken daar deel van uit.
  Hartelijk dank om lid te worden want alhoewel je dit nu nog niet nodig hebt, maak je het ons mogelijk om een goed leven met daarin vervat een waardig sterven, voor zoveel mogelijk mensen maakbaar te maken.

  namens RWS

 7. DE RIJCKER Peter 25 februari 2013 at 14:12 - Reply

  Met veel interesse nam ik kennis van wat RWS kan en wil betekenen. Ofschoon mijn echtgenote noch ikzelf al in omstandigheden verkeren om beroep te doen op RWS, overwegen wij toch om nu reeds lid te worden.

  Daarom nog deze vraag: begrijp ik bovenstaande toelichting over de “persoonlijke RWS lidkaart” correct door er uit te leren dat een lidmaatschap (best?) reeds op voorhand besproken wordt met de huisarts, aangezien er in ons geval op dit ogenblik nog geen sprake is van enige “behandelende arts”. Immers, de lidkaart waarvan sprake sprake lijkt – althans volgens uw voorstelling ervan – melding te moeten maken van dergelijke arts.

  Met dank voor een reactie.

  Hoogachtend,
  Peter DE RIJCKER