Kan euthanasie worden toegepast op een patiënt die lijdt aan dementie, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer?
Vraag:
Kan euthanasie worden toegepast op een patiënt die lijdt aan dementie, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer?
Antwoord:
De euthanasiewet preciseert dat de zieke bewust en bij volle verstand moet zijn en dat de aanvraag vrijwillig, weloverwogen en bij herhaling moet worden gedaan. Aan deze criteria kan niet worden voldaan bij de meeste mentale aandoeningen, behalve in sommige uitzonderlijke gevallen of tijdens welbepaalde ‘heldere’ periodes van deze aandoeningen.
In het kader van de patiëntenrechtenwet kan men wel via een ‘levenstestament’ aangeven om in deze omstandigheden alle behandeling en zorg te stoppen bv sondevoeding. De patiënt die lijdt aan dementie krijgt dan alleen ‘comfortzorg’ en men laat hem ‘versterven’ of ‘passief doodgaan’. RWS vindt dit ‘schijnheilig’ en zelfs mensonwaardig , tenzij men dit als patiënt zelf wilt. RWS streeft naar een evenwaardige wettelijke behandeling van de verschillende levenseindebeslissingen, ook voor patiënten met dementie. RWS maakt zich sterk om voor zijn leden dit ook tot uitvoering te kunnen brengen!
11 Comments
Ben nu nog maar 66 jaar ,
Kan ik nu een wilsbeschikking maken ?
Is het geldig indien ik dat nu al op papier zet ?
Mijn moeder is gestorven aan dementie en ben bang dat mij deze ziekte mij ook gaat treffen .
Wij zijn nu meer dan anderhalf jaar verder , is er in deze wetgeving nog steeds geen verandering ?
Op onze ‘hoorzitting’ van 28 mei kon u horen wat de reactie was van de verschillende politieke partijen ! Er is nog lang geen oplossing voor uw vraag !
Ik ben 71jaar oud mijn vraag is kan ik nu al een aanvraag doen voor later als, ik dementie krijg voor een euthanasie.
Ik heb een zus die van de wereld niet meer weet onverwachts en dan zit je daar he.
En dat wil ik niet, wat moet ik doen.
Heb zelf voor een verlamde moeder gezorgd, maar ze wel bij haar volle verstand.
Ze zeggen als je eenmaal dement zij dat ze dat niet ga uitvoren.
Vriendelijke groeten.
Maria
Het enige wat u kunt doen is op het ‘Levenstestament’ (Negatieve wilsverklaring patiëntenrechten) bij het nr 6 beschrijven in welke situatie u niet meer wenst verder te leven bvb ‘als ik mijn familie niet meer herken / als ik incontinent ben, mezelf niet meer kan wassen, enz…
in de documenten die mijn ouders invulden van “negatieve wilsverklaring” vind ik niet terug waar u naar verwijst “sub 6: in welke omstandigheden..”. Waar kan ik dat document terugvinden? met vriendelijke groet
Ann T
Ik heb een vraagje. Mijn vader is 80 jaar. Zijn moeder, mijn grootmoeder dus heeft 10 jaar lang in een instelling gezeten voor dementen, ze wist totaal van niets meer. Mijn vader vertoont kleine symptomen van beginnende dementie en wil graag voorkomen dat hij dezelfde weg opgaat als zijn moeder door zijn wilsbeschikking te laten vastleggen voor euthanasie als hij zich niet meer bewust is van zijn bestaan en volledig afhankelijk is.
Blijkbaar kan dit alleen maar als men in een coma valt of is er toch nog een mogelijkheid om dit vooraf te laten vastleggen bij de gemeente of een andere instantie? Wij willen hem natuurlijk zolang mogelijk bij ons houden maar dan wel met een waardig leven.
Graag wat meer informatie hierover.
Jammer genoeg laat de wet nog niet toe in te gaan op de vooraf gestelde vraag naar euthanasie in geval van dementie. Het enig wat u kunt doen is op het Levenstestament (negatieve wilsverklaring patiëntenrechten) bij het nr 6 definiëren in welke situatie u niet meer verder wil leven bvb het niet meer herkennen van je partner, lichamelijke onprettige situaties beschrijven.
beste,
Ik ben 28 jaar en wil al 14 jaar lang sterven. Ik heb voor mijzelf beslist en wil ook niet meer praten of nadenken over een andere mogelijkheid dan te sterven.
Kan dit voor mij ook? Ik wil gewoon sterven.
In de eerste plaats moet je hierover een gesprek aangaan. De aangewezen persoon hiervoor is je huisarts. Hij/zij zal met jou overleggen wat de verdere stappen zullen zijn .
indien je een duidelijke papieren aanwijzing hebt gegeven waarin staat dat je bij een gevorderde staat van dementie, wanneer het zelf niet meer kan zeggen of begrijpen, moet het mogelijk zijn ook dan euthanasie te krijgen.
wat kan voor een coma patient moet toch mogelijk zijn voor dementen