Broeders van Liefde laten voortaan euthanasie toe in Belgische instellingen

Alexander Verstraete: De Belgische afdeling van de Broeders van Liefde laat voortaan euthanasie toe in haar psychiatrische instellingen, ook als patiënten niet terminaal ziek zijn. Dat zegt Tertio op basis van een beleidsbrief. De ommezwaai is opmerkelijk want de congregatie was altijd tegen deze vorm van levensbeëindiging.

“Een stille doorbraak, 15 jaar na de goedkeuring van de euthanasiewet in ons land.” Zo omschrijft hoofdredacteur Geert De Kerpel van het christelijke opinieweekblad Tertio de nieuwe beleidslijn over euthanasie van de Broeders van Liefde in ons land.

Concreet laat de Belgische tak van de congregatie voortaan euthanasie toe in haar psychiatrische instellingen, ook als de patiënten niet terminaal ziek zijn. “Euthanasie is enkel mogelijk in uitzonderlijke gevallen”, verduidelijkt De Kerpel aan VRT Nieuws. “Zo hebben de Broeders van Liefde enkele bijkomende voorwaarden aan de wettelijke verplichtingen rond euthanasie toegevoegd.” België versus Rome

Tertio pakt uit met het nieuws op basis van een beleidsbrief die de Belgische Broeders van Liefde naar alle directies en artsen van hun instellingen in ons land hebben gestuurd. Daarmee veranderen ze het geweer radicaal van schouder gezien zij zich altijd tegen euthanasie hebben verzet.

Bovendien geldt het nieuwe beleid enkel in België. Congregaties in andere landen blijven de oude lijn aanhouden die euthanasie in hun instellingen verbiedt en ook de generale leiding van de Broeders van Liefde in Rome blijft zich radicaal tegen euthanasie verzetten. Zij keurt de koerswijziging van de Belgische tak dan ook uitdrukkelijk af.

Opmerkelijk: aan het hoofd van de generale leiding staat de Vlaming René Stockman. Tertio heeft hem gecontacteerd en hij bevestigt het bericht. “Rome en België hebben een serieus meningsverschil dat ze tot op heden niet hebben kunnen overbruggen”, zegt De Kerpel. “Ze proberen wel on speaking terms te blijven.”

De Kerpel kan niet zeggen wat de consequenties van het nieuwe beleid van de Belgische Broeders van Liefde voor andere katholieke ziekenhuizen of zorginstellingen in ons land zullen zijn. “Wereldwijd is de christelijke wereld terughoudend op vlak van euthanasie, ook in ons land. Liever kiezen die instellingen voor palliatieve sedatie. Met de Broeders van Liefde slaat nu een grote groep met veel gezag een nieuwe weg in.”

Gepost door | Op 25 april 2017|In categorie Uit de actualiteit|0 Reacties

Over de schrijver: