Reacties op de mediaheisa

Naar aanleiding van enkele persberichten die de afgelopen dagen verschenen zijn, kregen we vele reacties. We brengen ze hieronder samen.

Gepost door | Op 31 oktober 2015|In categorie Uit de actualiteit|173 Reacties

Over de schrijver:

173Reacties

 1. Irène Claessens 4 februari 2016 at 11:50 - Reply

  Onvoorstelbaar hoe een humaan arts als Dr. Van Hoey door de media behandeld werd.
  Hopelijk ziet de politiek alsook justitie in wat er leeft onder de bevolking. Ook wat een mentaal probleem als dementie betreft.

 2. Maria verstraelen 21 januari 2016 at 15:49 - Reply

  Wegens omstandigheden kon ik u niet eerder contacteren:
  Met stijgende verontwaardiging las ik in de krant de morgen het artikel van ene Eleonore Vanden Eynde betreffende euthanasie en meer bepaald over dr Marc Van Hoey. Ik heb daar maar 1 woord voor: vulgaire riooljournalistiek. Bij het lezen van dit artikel kreeg ik voor mij het beeld van een likkebaardend iemand die met duivels genoegen de grofste onwaarheden neertikt. Wat haar heeft bezield weet ik niet maar dat zoiets werkelijk in de krant verschijnt kan er bij mij niet in. Is er dan geen eindredactie die daar een stokje kan voor steken? Ik ken dr Van Hoey persoonlijk, en nee ,dat is koppensnellerij. De vrouw die dit geschreven heeft verdient uit de journalistiek geweerd te worden. Er is geen enkele krant in Belgie waar ze werk verdient. Ik was zo geschokt dat ik mijn abonnement wilde opzeggen; spijtig ?genoeg were het in ideals al automatisch verlengd en kon ik intussen overwegen dat de kwaliteit van uw columnisten opweegt tegenover dat ene artikel van die lasterarster. Niet Marc mazr zij verdient een proces voor laster en eerroof .
  Maria Verstraelen

 3. Rita Janssens 30 december 2015 at 17:56 - Reply

  Beste Marc,
  Allereerst mijn excuses voor mijn late reactie. Niet dat ik geen interesse had voor wat er jou is overkomen, maar ik was de laatste maanden aan het worstelen met mijn eigen gezondheid. Mijn gedachten waren wel bij jou en je gezin. Heel die heisa moet vreselijk hard zijn aangekomen voor jullie.
  Het kan er bij mij niet in dat jij als doorwinterde LEIF-arts én hoofd van RWS ook maar 1 minuut ondoordacht zou gehandeld hebben. Nee, dat niet. Wel heel doordacht, correct én met heel veel begrip en empathie voor de bejaarde dame in kwestie. Daarom wil ik me via dit kort en eenvoudig berichtje aansluiten bij de bovenstaande berichten van je familie, vrienden en collega’s.
  Ik wens jou veel goeie moed en bakken rechtvaardigheid in de verdere afhandeling van deze kwestie.

  • marc Vanderlinden 2 januari 2016 at 11:37 - Reply

   Beste Marc

   Spijtig dat enkele mensen (collega’s) op deze aarde u zo kunnen aanvallen “en publique”.
   Euthanasie is een moeilijke materie. Wanneer wel en wanneer niet – daarom 2 artsen.
   Maar rond ondraaglijk lijden bestaat nog steeds geen concrete regel voor.
   En weet dat dit geen alleenstaand feit is. Maar zo’n strijd voeren in de media is uitermate geen goede zaak. Zo gaan we terug naar af.
   Artsen worden bang en gaan dit recht om omzeilen door palliatieve sedatie.
   Erger nog dat mensen het recht in eigen handen gaan nemen door zelfdoding op allerlei manieren waardoor vaak anderen, kinderen, partners, naasten trauma’s overhouden, zijn getekend voor het leven. Ik spreek uit ervaring.
   Als beheerder van een woonzorgcentrum heb ik steeds beroep kunnen doen op jou professionele hulpverlening, zijn advies en soms in samenspraak met 2 of 3 artsen.
   Ik kan jou maar enkel bedanken voor u professionele ondersteuning waar bewoners en hum familie alleen maar dankbaar kunnen zijn
   Er zijn artsen in Vlaanderen die een euthanasievraag steeds voor zich uitschuiven, zelfs als het gaat om telefonisch advies van familie, zorgpersoneel of beheerders. Dat je herhaaldelijk zelf contact dient te nemen .
   Het is geen goede zaak dat dit via de media wordt uitgevochten en wijst op een zeer lage professionaliteit.
   Ik heb sterk het gevoel dat het hier weer gaat om een macht of afrekening via de media !

   Marc ik wens je veel sterkte
   En als ik nog iets kan betekenen laat het maar weten

   Marc Vanderlinden

 4. els en frank 7 december 2015 at 10:16 - Reply

  Beste Marc en familie,

  We bieden jullie veel steun en warmte in deze “donkere en bange dagen.”
  Wij weten dat je een rechtschapen man bent en nooit een belangrijke beslissing gratuit neemt.
  schep moed uit al deze oprechte reacties!

  • Lieve Vlaminckx 14 december 2015 at 11:54 - Reply

   “Dag Dokter Van Hoey,

   Hierbj stuur ik mijn lezersbrief voor knack. Die is verschenen in het nr 49 van 2 december. De essentie is daar behouden maar de samenhang en nuances gaan verloren in deze verknipte versie.

   Wil U de volledige brief-letterlijk-publiek maken.Dat is ok,ik heb geen bezwaar,maar ook niet meer dan deze brief!”…

   Volledige brief aan Knack.

   Euthanasie

   De aanklacht tegen dokter Van Hoey brengt een groot,niet nieuw fenomeen onder de aandacht.Het groeiend aantal ouder wordende mensen. Het zijn bejaarden-ik ook-met een andere levensloop en context dan hun ouders in de vorige eeuw. Zij zijn nog plusminus gezond,niet dementerend maar versleten.

   Hun geliefden,weg in de tijd,op andere plaatsen,druk in het werk bieden geen opvang en dat verlangen zij ook niet. Jonge mensen hebben toekomst na een rouwproces,wat blijft er voor deze bejaarden?

   Hun vraag is: Wat is voor mij waardevol om verder te leven? Huisartsen weten dat. Zij kennen hun patiënt in een jarenlang contact. Ervaring en aandacht geven inzicht. In vertrouwen wordt hen soms de vraag naar euthanasie gesteld,herhaald en geschreven.

   Welk belang heeft het advies van de vereiste pyschiater,die de patiënt niet of nauwelijks kent?Heeft hij een wetenschappelijke meetlat? De euthanasiewet heeft inhumane trekken.Die zegt letterlijk:”Je moet ongeneeslijk ziek zijn,onophoudend ondraaglijk lijden”

   Toch gruwelijk? Waarom? Voor wie? Hoe lang?

   Laat euthanasie toch een keuze van sterven zijn zoals de andere, beschreven in de patiëntenrechten.

   Prof.Dr.Distelmans ergert zich-terecht-aan bepaalde grijze zone praktijken.Zijn remedie: meer wetten. Wat hij zo wil beteugelen zal misschien nog uitbreiden want veel dokters zijn beducht voor rompslomp en een rechtszaak. Al maar meer patiënten willen autonomie en verantwoordelijkheid. Erkennen beleidsmakers de noodzaak van meer overleg en verandering met de neus op de realiteit?

   Lieve Vlaminckx, Wilrijk

 5. Walter 30 november 2015 at 17:49 - Reply

  Mijn eerste reactie was ongeloof. Dan volgde verontwaardiging. Ik wilde mijn RWS-lidmaatschap vernieuwen en zag dit verhaal; ik had er nog niet van gehoord, mogelijk vermits ik geen kranten lees (m.i. toch maar opinies en sensatierotzooi, wat hier bevestigd wordt).

  Ik hoop dat, wanneer/indien ik een arts nodig heb die het medelijden kan opbrengen om me uit mijn lijden (of het nu psychisch of fysiek is) te verlossen, er iemand als Dr. Van Hoey in de buurt zal zijn en dat ik, nadat IK de beslissing over MIJN levenseinde heb genomen, geen maanden moet wachten en committees en dergelijke moet trotseren die me moeten proberen te overhalen de zaak zolang mogelijk te rekken.

  Alle sterkte die ik jou en je familie en vrienden kan wensen,

  Walter

 6. Joël de Graaf 26 november 2015 at 13:20 - Reply

  Geachte Dr. Van Hoey, beste Marc,
  we appreciëren uw werk en inzet voor uw patiënten al vele jaren.
  Het moet moeilijk zijn om op valse manier zo aangevallen te worden in het domein van je jarenlange passionele inzet.
  Gelukkig zijn er velen die hier en op andere plaatsen openlijk hun steun betuigen.
  Hopelijk gaat dit overwaaien.
  Zo niet staan we klaar om mee in actie te schieten en te doen wat nodig is.
  Ik hoop dat iedereen dat ook zal doen en het niet alleen woorden blijken te zijn.
  We zijn en blijven er voor u.
  Respect
  Joël de Graaf en Ronald Verhaeghe
  https://www.facebook.com/Steunsoutenez-DRVAN-HOEY-966765560012551/
  735 people like this

 7. H BUYL 24 november 2015 at 09:25 - Reply

  Als moreel consulent bezoek ik vele bewoners in woonzorgcentra, die als het ware hun leven ‘overleven’. De dood wordt daarbij niet als een vijand maar eerder als een bron van welgekomen rust, als bevrijder van verdere fysieke en of mentale aftakeling en pijn tegemoet gezien. Deze mensen proberen elk op hun manier hiermee om te gaan. De meesten proberen hun lot te dragen, dag in, dag uit. Er zijn er die mentaal afhaken, minder gaan eten, hun medicatie weigeren. Anderen denken aan zelfmoord… Sommige van deze mensen doen iets met die gevoelens en gaan over tot het invullen van een negatieve wilsverklaring en/of een vraag tot euthanasie. Gelukkig zijn er artsen, zoals Dr Marc Van Hoey, die luisteren naar die levens en doods wens, naar de noodkreet van deze niet-terminale mensen. Ik ken Dr Marc Van Hoey als een flamboyante figuur, maar steeds integer met zijn patiënten. Ik was dan ook verbaasd om over zijn situatie te lezen. Het lijkt me te gaan of hij al dan niet volgens de letter of de komma van de wet heeft gehandeld.
  Ik ervaar alleen hoeveel hij bijdraagt tot de kwaliteit van het resterende leven van deze mensen wanneer zij weten dat hun vraag met respect wordt behandeld.

 8. Berg, Christian 23 november 2015 at 16:11 - Reply

  Christian Berg
  Ik ken dr Marc Van Hoey sedert jaren en wens hem volmondig te steunen in deze moeilijke periode. Naast zijn drukke praktijk is zijn engagement in verscheidene sectoren bewonderenswaardig, en meer in het bijzonder met betrekking tot het levenseinde, domein waarin hij een brede expertise heeft opgebouwd.
  Hij is duidelijk het slachtoffer van een beschadigingsoperatie waarop sommige ‘kwaliteitskranten’ gretig ingespeeld hebben, wars van alle deontologie en van elke objectieve verslaggeving. Het is dan ook onze plicht om deze gang van zaken aan te klagen en erop te wijzen dat in onze samenleving ieder van ons onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen.
  Em. Prof. dr. Christian Berg (UA)

 9. Julien Van de Weyer 20 november 2015 at 13:18 - Reply

  De krant “De morgen” verlaagt zich tot op het niveau van de roddel- en de sensatiebladen door het besteden van een ganse pagina, met de volledige naam en foto, over dokter Marc Van Hoey.In het artikel wordt hij gebrandmerkt als een moordenaar nog voor er een proces gevoerd is. Uiteraard informeert een krant maar een persoon , met naam en toenaam, i.p.v. de initialen, aan het kruis nagelen is een grove schending van de privacy.
  De persvrijheid is een onmiskenbaar democratisch wapen maar wordt vaak niet altijd juist aangewend. Voor de zoveelste maal wordt hier een proces door de media gevoerd i.p.v.in de rechtszaal.
  Ik heb zeer veel eerbied voor dokter Marc Van Hoey . Een hoogbejaarde vrouw verlossen uit haar ondraaglijk psychisch lijden is voor mij een humane daad en geen crimineel feit.
  Van de dood heb ik geen schrik maar van de eventuele ondraaglijke pijnen vooraf wel. Als het zo ver komt hoop ik op hulp van een dokter met dezelfde instelling als dokter Marc Van Hoey.

  • Luc Van den Broeck 20 november 2015 at 23:25 - Reply

   18/11/15
   Beste Collega’s en RWS-leden, een korte reactie op de media-heisa rond collega Marc Van Hoey.
   Ik ken Marc sinds lang als gewaardeerde en zeer geëngageerde collega in onze buurt.Zijn activiteiten rond euthanasie en zijn ondersteuning van collega’s op dit vlak zijn algemeen gekend en geapprecieerd. Het grenst aan het ongelofelijke dat juist een wegbereider als hij in deze storm terechtkomt. Marc kent en respecteert de wettelijke procedure van de euthanasie beter dan wie ook. Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat men hem op meer dan fouten in leestekens in de procedure zou kunnen betrappen. Vermits ik echter geen inzage in deze stukken heb, kan ik hierover geen sluitend oordeel geven, maar! Wanneer de geachte leden van de controlecommissie vinden dat er gebreken zijn die zwaar genoeg wegen om een arts naar het parket te verwijzen, dienen ze vooreerst zelf onberispelijk te handelen. Ik denk te kunnen stellen dat het lekken van dergelijke vertrouwelijke informatie naar de pers, voordat de betrokkene zelf ordenteljk op de hoogte is gebracht, niet als onberispelijk handelen kan beschouwd worden. Schaamte zou de persoon of personen moeten vervullen die uit mediageilheid lekken naar journalisten organiseert, en met pek en veren zouden ze uit de commissie moeten gezet worden.
   Het mag Marc een schrale troost wezen dat voortrekkers van vernieuwingen dikwijls een zware persoonlijke tol moeten betalen. Hoe dan ook blijven we hem ons volledig vertrouwen toezeggen en wensen we hem sterkte toe in zijn gevecht van David tegen Goliath (welke eerste echter wel heeft gewonnen!).
   Met beste groeten,
   dr Luc Van den Broeck

  • Eddy Hooyberghs 20 november 2015 at 23:30 - Reply

   Beste lezers,

   Het stelt mij gerust te weten dat een arts als Marc Van Hoey zich met alle professionalisme en medische expertise inzet voor de diepmenselijke problematiek van het levenseinde. En dit op een zeer menswaardige en empathische wijze. Of zijn we in het andere geval verplicht het martelaarschap te ondergaan, lijdend wachtend op de ultieme beloning van een hoogst verhevene? Het lijkt mij sterk op de Vlaamse kleinheid om deze rechtschapen mens schade te willen toebrengen. En dan nog vanuit een voorlopig en volatiel wetgevend kader. Ik hoop dan ook, mocht het zover komen, dat de jurisdictie haar humaan en empathisch vermogen laat primeren.

   Ik wens Marc en zijn familie veel kracht toe.

   Eddy Hooyberghs

   20/11/2015

 10. C.Van Bogaert 20 november 2015 at 00:39 - Reply

  Cher Docteur
  Ce petit mot pour vous dire que je pense tous spécialement à vous en ces moments difficiles.
  Vous avez aidé une mère incosable du décès e sa fille, une douleur insurmontable et evitainement à son äge.
  La douleur morale est aussi insupportable que la douleur physique,et comprends cette intervention à la demande de votre patiente.
  Je vous souhaite toute la force nécessaire pour affronter cette justice et les médias, les médias qui sont souvent pour la sensation et non une réalité saine!
  Recevez, cher docteur ,l’expression de mes sentiments les meilleurs
  mdme C.Van Bogaert, Anvers le 31 oct 2015

 11. Christiane de maurissens 19 november 2015 at 23:40 - Reply

  Bruxelles,le 6 novembre

 12. Ida Storms 19 november 2015 at 23:33 - Reply

  Beste dr M Van Hoey
  Fear not the face that is like the naked sword ,but beware of the enemy that seems as a friend .
  Koffie staat klaar !sterkte voor u en de ganse familie.
  Ida Storms ,Antwerpen

 13. Mev Hermans julienne,antwerpen 19 november 2015 at 23:23 - Reply

  Dr van hoey
  Ik wens u proficiat ,doe zo voort. U bent goed bezig.
  Knuffels en groetjes
  Mevr Julienne Hermans, Antwerpen

 14. Chris Verhesen 19 november 2015 at 22:25 - Reply

  Knack gelezen;
  na De Morgen het tweede duidingsmedium dat sneuvelt in de lynchbehoefte.
  Feiten dienen blijkbaar niet geverifieerd te worden (behalve degene waar eenieder het over eens is: NEE dokter Van Hoey heeft geen psychiater geconsulteerd. Fout.)

  Behalve dit ene feit: befehl ist befehl ofte sed lex dura lex, waar ergens ging deze mens, deze hulpverstrekker fout?

  De patiënten van dokter Van Hoey zijn veelal niet emailminded.
  Mijn moeder, 87 toen ze stierf (een natuurlijke dood. Ik was er dag en nacht bij.) beheerste die kennis evenmin.
  Dat was anno 2010.
  Misschien moeten er na het aanhoren van kinderen of familie van patiënten eens de huidige patiënten aan het woord komen.
  Gewoon om te zeggen hoé zij betreffende dokter ervaren.

  Ik ben geen lid van een loge, whatsoever, nooit geweest.
  Ik kreeg geen appèl van dokter Van Hoey, maar reageerde geschokt op een bericht dat ik in De Morgen zag verschijnen.

  Hierbij doe ik oproep aan ieder die, in de media ‘onverdacht’ kan overkomen: huidige patiënten,familie, collega dokters…

  Laten we niet meegaan in het manipuleren van emoties, maar sec registreren, kaderen, duiden, in wezen, laten we datgene doen wat we van een onafhankelijke pers verwachten.

  Niet meer, niet minder.
  Chris Verhesen

 15. Rik Bobine 19 november 2015 at 15:54 - Reply

  Uiteraard sluit ik me aan bij alle vorige of volgende uitingen van onbegrip, verbijstering en woede over de wijze waarop Dr. Van Hoey op vileine wijze is aangepakt, zoals ik hem ook veel moed en kracht toewens bij deze harde beproeving.
  Om niet in herhaling te vervallen, heb ik voor een enigszins andere benaderingswijze gekozen. Ik citeer hieronder 12 van de 18 artikels van de eed die Zwitserse artsen ( moeten ) afleggen. Hij vervangt de oeroude eed van Hippocrates, naam die nog steeds valt wanneer het om de deontologie van het beroep van arts gaat, maar die uiteraard in alle opzichten achterhaald is. De betekenis ervan schuilt nog steeds in de symboliek van de term ‘eed ‘
  .
  – Ik beloof plechtig, bij de uitoefening van mijn werk als arts, de volgende beroepsplichten naar mijn kracht en competentie te respecteren en er dienovereenkomstig naar te handelen.

  -Ik beschouw het welzijn van mijn patiënten als primordiaal, respecteer hun rechten en help ze weloverwogen beslissingen te treffen.

  -Ik beoefen de geneeskunde met inzicht en neem geen maatregelen of beveel er geen aan die niet medisch geïndiceerd zijn.

  -Ik gebruik mijn patiënten noch om carrière-, noch om andere doeleinden en zie van alle maatregelen af die niet in een onmiddellijke samenhang staan met de verlichting van hun klachten, de genezing van hun ziekte of het voorkomen ervan.

  -Ik verg van mijn patiënten niets, wat ik ook niet van mijn liefste naasten of van mezelf zou vergen.

  -Ik benader mijn patiënten, evenals mijn collega’s, steeds met vriendelijkheid en respect. Ik ben eerlijk en oprecht tegenover hen.

  -Ik bevorder, inzake hun gezondheid, de competentie van mijn patiënten.

  -Ik neem voor het gesprek met en de menselijke benadering van de patiënten ( en hun familieleden ) de vereiste tijd en praat met ze op een verstaanbare en adequate wijze.

  -Ik respecteer en bescherm principieel de wilsuitingen van mijn patiënten.

  -Ik schakel de mij ter beschikking staande hulpbronnen spaarzaam, transparant en billijk in.

  -Ik neem voor de toewijzing en overdracht van patiënten geen financiële bijdragen aan.

  -Ik sluit geen contract af dat mij tot allerhande prestaties, tot niet geïndiceerde prestaties of tot het nalaten van prestaties dwingt.

  Deze eed is uitgewerkt door de werkgroep ( commissie van eden ) van het Zwitserse Instituut Dialoog Ethiek, een non-profit organisatie in Zürich.
  Geciteerd in het Duitse weekblad Die Zeit, nr.46, 12.11.2015, pag. 45 e.v.
  Mijn vertaling.

  Natuurlijk heeft Dr.Van Hoey deze eed niet afgelegd. Maar gedurende de vele decennia dat ik hem als arts volg, is mij duidelijk geworden dat alle deontologische eisen in deze eed verwerkt, door hem in de uitoefening van zijn beroep worden gerespecteerd en in praktijk gebracht. Wat hem siert en waarvoor ik hem ten zeerste apprecieer.

  • francine Rouard 19 november 2015 at 17:06 - Reply

   Een late maar oprechte steunbetuiging voor dr Marc VanHoey en zijn familie
   ik raad dan ook aan dat pers, ministers ea een kijkje gaan nemen naar de opgehoopte miserie en ellende in de rusthuizen
   veel sterkte

  • Simone De Smet 19 november 2015 at 18:20 - Reply

   Marc,

   Ik heb geen Face book noch Twitter, dus gebruik ik maar deze weg om je mijn onvoorwaardelijke steun te betuigen in deze onverkwikkelijke zaak. Ik vind Wim Distelmans allang een dubbelzinnige figuur.

   Veel goeie moed, ik sta voor volle 100% achter je.

   Simone De Smet

 16. Martin Conincx 18 november 2015 at 09:22 - Reply

  Beste Marc, maar vooral alle geachte lezers van dit opiniestuk, want voor jullie schrijf ik dit neer;

  Jaren hebben we moeten wachten op een wettelijke regeling rond euthanasie. Daarvoor gebeurde stervensbegeleiding en euthanasie steeds in de duistere zone: het gebeurde op basis van strikt menselijke en emotionele overwegingen, maar was steeds afhankelijk van het feit of de getroffen familie een geneesheer kende die bereid was mee te gaan in dit verhaal. Van de weinige artsen die destijds hun nek durfden uitsteken, was er geen enkele die hier lichtzeinnig mee omging: naast het menselijk, emotioneel aspect dat gepaard gaat met sterven, bewaakten zij strikt alle medische aspecten die er bij betrokken waren.
  De wetgever heeft deze werking in de rand geregeld: aarzelend en met de nodige comotie, maar ze is er.
  De toepassing van regels, uitvoeringsbesluiten en procedures is echter nog iets anders, zeker als het onderwerp zo maatschappelijk gevoelig ligt. Het is dan ook ontoelaatbaar dat de geneesheren die naar best vermogen deze wetgeving interpreteren en toepassen rekening houdend met het brose evenwicht tussen menselijke en medische argumenten, daar pers en anders denkende collega’s geviseerd worden. Erger nog, sommigen willen de vrijheid om zelf te kunnen beslissen over je eigen leven en dood terugschroeven naar hun eigen normen en overtuiging en maw de interpretatie van de wetgeving tot die visie verengen. Beste heren van de euthanasiecommissie met Distelmans en Van Krunkelsven op kop, dit is radicale en extremistische houding, vergelijkbaar met hetgeen we bij I S meemaken en dus volstrekt onaanvaardbaar! Dat de pers zich hiervoor eenzijdig laat gebruiken is ook totaal onbegrijpbaar.
  Daarom moeten we artsen en mensen als Marc van Hoey koesteren en beschermen tegen dit soort onwaardige aanvallen. Marc is een zeer plichtsbewuste goede geneesheer die het evenwicht tussen medische en menselijke aspecten gevonden heeft en op het terrein durft brengen. Hij komt hier openlijk voor uit en dat is zijn volste recht. Wij allen moet blij zijn met dergelijke voortrekker om onze rechten op dat vlak te vrijwaren.
  Daarom Marc laten wij en laat ik je in deze voor U vervelende tijden, niet in de steek!!

  met alle groeten,

  Martin Conincx

  • Staf De Wilde 18 november 2015 at 10:18 - Reply

   de wet en de morele plicht

   Het is niet enkel ons recht maar zelfs onze plicht om bepaalde wetten te overtreden.

   Even definiëren: wetten zijn voorbijgaande conventies afgesproken door een voorbijgaande politieke meerderheid. Een volgende en betere meerderheid kan betere wetten maken.

   Ethische principes hebben daarentegen een soort eeuwigheidswaarde: zij golden gisteren maar ook morgen en vandaag. Daarom is de ethiek superieur aan de wetgeving.

   Naar mijn smaak is een van de sterkste ethische regels: ‘doe nooit aan een ander wat ge niet wilt dat u wordt aangedaan’. Dit is een oproep tot empathie en mededogen. De ene zal spreken over naastenliefde, de andere over solidariteit en nog een andere over het respect voor de waardigheid van elke menselijke persoon.

   Zo bezien is een oude mens, een bejaarde, laten sterven omdat die levensmoe is – zoals aartsvader Abraham ‘der dagen zat’ – een lovenswaardige daad. En zeker wanneer die persoon dan nog lijdt onder een niet te peilen verdriet. Daar heb je geen psychiater voor nodig die er in der haast wordt bij geroepen om een formuliertje in te vullen. Die psychiater kent de persoon niet en kan niet oordelen.

   Of zoals Wittgenstein schreef: ‘waarover men niet weet, daarover zou men moeten zwijgen’.

   Probleem: we leven in een babbelzieke maatschappij waarin iedereen al bij voorbaat zijn oordeel klaar heeft. Zonder de feiten te kennen.

   Ik verfoei deze babbelziekte, zeker wanneer het gaat om beslissingen over leven en dood. Laat die maar over aan experten, aan mensen met beroepsernst en empathie en mededogen.

   Het is mijn vaste overtuiging dat dokter Marc van Hoey in die zin heeft gehandeld toen hij besloot een 85-jarige vrouw uit haar lijden en uitzichtloosheid te verlossen. Daarom verdient deze man alle lof en zonder twijfel geen juridische noch morele veroordeling.

   staf de wilde, de haan 31 okt. 15

 17. Liliane lacasse 18 november 2015 at 00:52 - Reply

  Beste Marc,
  Het doet me plezier te lezen dat zoveel mensen achter je staan. Toen ik het nieuws vernam via vtm nieuws was ik enorm geschokt over de schandalige beschuldigingen. Ik en mijn familie staan volledig achter jouw beslissing, die je toen genomen hebt. Al wat ik voel en zou willen schrijven staat in voorgaande reacties.
  Alleen nog dit : vrijheid in onze “democratie”, om te lachen…………verborgen dictatuur……….daar leven wij in.
  “WIJ” dat zijn dan degenen, die het serieus en goed menen met hun medemens.
  Maar,ja nu ben ik aan ’t zeuren op zijn Belgisch. Hoop dat wanneer het nodig is er actie ondernomen wordt door al de mensen, die hier gereageerd hebben incluis ikke…………

  • Karel en Ilona 18 november 2015 at 10:21 - Reply

   Beste Marc,

   Wij hebben de krant gelezen.
   Ongelooflijk hoe snel een beschadigings actie op gang komt.
   De sluipschutters, de verborgen en openlijke vijanden komen nu boven water.
   Wij blijven rotsvast in u geloven.

   Ondersteunende groeten van uw vrienden.
   Karel en Ilona

 18. Martine Van Hoey 17 november 2015 at 12:19 - Reply

  Er zijn intussen enkele weken voorbij… Er is een zekere stilte gevallen over hete hangijzer “euthanasie naar justitie ”
  Ikzelf, zus van Marc, heb lang nagedacht en getwijfeld of ik al dan niet zou reageren.
  Eerst en vooral wil ik iedereen bedanken die mijn broer, zijn gezin en familie hun steun betuigen.
  Wat er de voorbije weken gebeurd is gaat als een sneltrein over je heen.
  Uit de pers vernemen wat er op til is nog voor je eigen broer op de hoogte is doet je naar adem snakken. Dan hoor je alle berichtgevingen op tv, lees je krantenartikels, enz.
  De meest onrelevante zaken werden neergeschreven…sensatie beluste auteurs, onwetendheid… Waarom?
  Een lek bij de euthanasiecommisie…..waarom?
  Om eerlijk te zijn denk ik dat dit allemaal geen toeval is.
  Wat gebeurde had een rede en diegene die lekten weten waarschijnlijk waarom.
  Het zou me verbazen mocht mijn broer de spelregels niet juist gevolgd hebben.
  Hij zet zich al jaren in voor RWS, hij begeleid al jaren patiënten en collega’s tijdens euthanasieprocedures.
  Me dunkt weet hij waar hij mee bezig is…. Hij gaat niet over een nacht ijs…
  Hij wikt en weegt.. En neemt dan een wel overwogen beslissing.
  Ik denk in het geval van Simone, dat mijn broer de best geplaatste arts was om te oordelen hoe hard ze leed onder het verlies van haar dochter. Als je iemand 20 jaar bijstaat, dan ken je die persoon. Het zou me verbazen dat een externe,het psychisch lijden, beter kon inschatten dan haar eigen arts.

  Stilletjes hoop ik dat de euthanasiewet en alle problematiek er rond herbekeken wordt en dat de huidige duistere zones ooit zullen opklaren.
  Zodat iedereen het recht heeft om op een waardige manier te sterven.

  • Francis Van Eycken 18 november 2015 at 10:24 - Reply

   Dag Marc,

   Toch efkens een mailtje sturen om je mijn steun te betuigen in deze moeilijke dagen.

   Er vallen verschrikkelijk harde worden en worden duidelijk smerige spelletjes gespeeld.

   Er poëet schreef ooit: “als rennen geen zin meer heeft, zal ik naast je staan.”

   Ik zou het niet beter kunnen omschrijven.

   Sterkte,

   Francis

 19. Basteleysens Frank 16 november 2015 at 10:55 - Reply

  Marc, in de voorgaande reacties is het duidelijk naar voor gekomen wat voor mens, collega, vriend, …
  je bent. Ik en Gina kunnen dit enkel maar beamen. Je bent een man van het volk en voor het volk. Ik hoop dat je doorzet met wat je doet want je doet dat goed .

  Frank en Gina.

  • Carine Jacobs 18 november 2015 at 10:27 - Reply

   Marc,

   Ik heb via de pers gehoord dat je aangeklaagd zijt.
   Dit is een zeer venijnige steek, wij weten dat je alles met heel veel liefde en toewijding doet.

   Je hebt onze volledige steun, hopend dat dit deze zaak niet nog erger word door de opblazing in de pers .

   Heel veel mensen willen een waardig einde na een vreugdevol leven, ook wij en door deze toestanden komen ook onze rechten in het gedrang.

   Als RWS actie onderneemt om u te ondersteunen, wil ik graag mijn bijdrage leveren.

   Heel veel sterkte en een dikke knuf,

   Carine

 20. john en rosina westerlinck-de maeyer 16 november 2015 at 10:40 - Reply

  Dokter,
  Wij de actualiteit en de heel deze heisa gezien.Dit is laster en eerroof !!
  Via deze weg willen wij u en uw familie veel sterkte toe wensen in het verdere verloop.
  U geniet ons vertrouwen.
  Het beste.
  John en Rosina

  • Gérald Vinckenbosch 18 november 2015 at 10:29 - Reply

   Onderwerp: artikel in “Le Soir” van 29/10/2015

   Goedendag !

   Met de dood van mijn vader twintig jaar geleden heb ik een ervaring beleefd, die sterk op het geval van Mevrouw Simone lijkt. Ik moest natuurlijk heel voorzichtig blijven, maar de laatste woorden van mijn vader (“Tu m’as magnifiquement aidé”) zijn de beste rechtvaardiging mogelijk voor wat ik gedaan heb, en “si c’était à refaire, je le referais”. Als mijn getuigenis U helpen kan contacteer me.

   Bon courage et bravo pour votre attitude,
   Gérald Vinckenbosch

 21. Martine en Patrick 15 november 2015 at 22:21 - Reply

  Beste Marc,
  misschien wat laat, maar daarom niet minder gemeend, willen wij onze steun betuigen aan jou en je veel sterkte wensen bij het verdere verloop.
  Veel sterkte voor jou, je familie en het bestuur van RWS.

  • michel balieus 18 november 2015 at 10:34 - Reply

   Docteur Van Hoey,
   Monsieur Jean Mercier,
   Maître Boulay,

   Voici, en deux jours, une même affaire qui éclate en France et en Belgique.

   Je vous soutiens entièrement dans votre combat. J’estime pour ma part que le droit de mourir est un droit aussi fondamental que le droit de vivre et que chaque être humain doit donc être en droit de décider de sa propre mort comme de sa propre vie.

   La France et la Belgique sont voisines: ce serait donc peut-être une bonne idée de lier les deux affaires. Cela montrerait que la question est hautement morale et philosophique et qu’on ne peut admettre que de vieilles traditions religieuses condamnent chaque année des dizaines, voire des centaines de milliers de personnes âgées à souffrir moralement et/ou physiquement, sans aucun intérêt pour elles-mêmes. Je suis prêt à vous aider si cela peut être utile.

   Avec mes meilleurs sentiments.

   Michel BALIEUS

 22. Hilde Straetemans 15 november 2015 at 13:55 - Reply

  Ongelofelijk wat er in de media verschijnt!!!
  Zelf heb ik collega Marc Van Hoey zijn raad, kennis van deze moeilijke materie en effectieve hulp nodig gehad twee jaar geleden. Ik kan alleen maar zeggen dat hij zeer professioneel en met degelijke kennis van zaken mij met raad en daad heeft bijgestaan. Marc handelt steeds naar eer en geweten en oefent zijn job uit in het belang van de patiënt. Niet elke arts is in staat om euthanasie toe te passen bij patiënten. Is het niet uit godsdienstige overtuiging, dan is het wel het feit dat we opgeleid zijn om mensen te genezen wat ons hierin tegen houdt. Des te meer alle respect voor Marc en de manier waarop hij met dit moeilijke onderwerp omgaat en zelfs lezingen geeft. Iedereen heeft recht op waardig sterven.
  Bij deze mijn oprechte steun voor jou Marc en voor je ganse familie!!

  • Lieve Vlaminckx 15 november 2015 at 23:42 - Reply

   Dag dokter Van Hoey
   Gisteren op 1 nieuws,vandaag op ATV nieuws aanklacht tegen u want u hebt euthanasie gegeven zonder te handelen volgens de letter van de wet.
   Oordelen wil en kan ik niet maar het lijkt me dat een pijnlijk conflict ook hier een rol speelt.Echt verbaasd ben ik niet.
   En wat ook duidelijk wordt: in RWS leeft en groeit de vraag naar euthanasie =patientenrecht. Dat wordt -vermoed ik- door de makers van die wet , in de beide kampen! Met argwaan gevolgd .
   Hoe kan nu toch een “onafhankelijk ” expert oordelen over een patiënt die hij niet of nauwelijks kent.
   Dat de federale commissie zo blijft vasthouden aan deze eis en de voorwaarden :ongeneeslijk,onophoudend,ondraaglijk lijden is zo weinig realistisch . Het is ook betweterig en inhumaan,ver weg van waardig sterven.
   Als dokter spreekt u terughoudend,handelt u oprecht en kordaat .
   U kan tegen een stootje,veel moed en steun toegewenst !
   Van harte
   Lieve Vlaminckx
   En nu toch uw “grootste fan”

   • Hortense verhaegen 16 november 2015 at 10:57 - Reply

    2 nov 2015
    Beste Marc,
    Ik heb geen internet, dus het nieuws vernomen van Jenny. We houden het niet voor mogelijk wat de pers teweeg kan brengen,tot we er met onze neus op gedrukt worden.
    Ik ben nog altijd van mening dat dokters er zijn om mensen te helpen.
    De pers is er, en dan vooral de journalisten,om de mensen te ” kraken” en naar beneden te halen.
    Ik hoop dat je de moed en de macht hebt om je te rechtvaardigen .
    Van ondervinding weet ik dat je zeer mondig bent, dat heb je meermaals bewezen bij RWS.
    samen met je familie en vrienden hoop ik op een snelle oplossing .
    Ik wens je het allerbeste voor de dagen die volgen.
    Groetjes

    Hortense Verhaegen, Mechelen

   • Eddy Van Esch 16 november 2015 at 10:59 - Reply

    Beste Marc, ik hoop dat je gelijk krijgt in deze procedure.
    Voor mij ben je nog steeds men beste huisdokter .
    Veel goeds

    Eddy Van Esch

  • Sieg Raes 18 november 2015 at 10:36 - Reply

   Dag Marc,

   We leven in België voor iets, dus ik weet niet wat er achter de schermen gebeurt.
   Je hebt in elk geval mijn volste steun in deze vreemde zaak.
   Euthanasie moet kunnen voor iedereen en onder welke voorwaarde dan ook.
   Doe zo voort.

   Groeten

   Siegfried Raes

 23. Sus van Elzen 15 november 2015 at 12:07 - Reply

  Beste Marc,
  Waarom dr. Wim Distelmans en zijn commissie dit geval naar Justitie gestuurd hebben weet ik niet. Is het strategie, is het tactiek? Is het een terugval in de regelneverij die voorzitters van commissies zo vaak overkomt? Op zich is dit natuurlijk al erg genoeg, het hangt samen met de kreupele wetgeving terzake zelf. Dat weten we.
  Wie heeft dan, en waarom, in die commissie, de zaak naar pers en media gelekt? Lekken worden doorgaans georganiseerd om hetzes op gang te brengen, in dit geval dus tegen jou, maar ook tegen het recht op waardig sterven zoals het door jou wordt verdedigd. Justitie was dus niet genoeg. De kans bestond immers dat het gerecht niet streng genoeg zou zijn. Dus om zeker te zijn dat Barbertje zou hangen, wordt er een lynchpartij georganiseerd met de oude, bekende populistische technieken. Strange fruit…
  Voor alle duidelijkheid, beste Marc, voor zover ik kan opmaken uit wat mij over de zaak ter ore komt heb jij in deze in eer en geweten je plicht als arts gedaan. Je hebt dan ook mijn volle steun.
  Sus van Elzen.

  • Eddy Schoofs 18 november 2015 at 10:38 - Reply

   Dag Marc,
   hopelijk heb je niet teveel miserie met deze euthanasiekwestie. Hier in Antwerpen weten we allemaal je inzet, betrokkenheid en bekwaamheid te waarderen!

   Dr. E. Schoofs

 24. francis broos 14 november 2015 at 13:52 - Reply

  Beste Marc,

  ‘Recht op waardig sterven’ zou een RECHT moeten zijn voor ieder van ons, zonder veel poespas, zonder getuigenverklaringen, psychiaters, second opinions en zo meer… zeker als we nog helder van geest zijn en bewust vragen aan een arts om ons hierbij te helpen…

  Daarom heb ik veel respect voor wat je doet, voor jou als mens, voor je inzet en moed.
  Je hebt mijn onvoorwaardelijke steun en ik wens jou en je naasten veel kracht om hierdoor te komen…

  Dat de euthanasiewetgeving aangepast moet worden staat als een paal boven water… We hopen dat je hiervoor blijft streven.

  Ikzelf heb in mijn leven meer artsen ‘die voor God spelen’ en op de koop toe ‘foute diagnoses stellen’ tegengekomen dan me lief is. Maar onze samenleving laat hun begaan. Foei…

 25. Linda en Jerôme 12 november 2015 at 17:41 - Reply

  Beste Marc,
  Wanner een Patiënt vind dat het genoeg is geweest en niet meer verder wil, wat is er dan mooier om op een rustige, serene en menselijke manier afscheid te kunnen nemen en dan geholpen worden door de arts in wie je al jaren lang het volste vertrouwen hebt ? Of is het “humaner” om te weigeren en de persoon tot wanhoop te drijven zodat die dan ( meestal op een vreselijke manier ) zelf uit het leven stapt ?
  Jij hebt je hart laten spreken en in eer en geweten volgens ons de juiste beslissing genomen.
  Hou je hoofd fier omhoog !
  We wensen jou en je hele familie heel veel sterkte en hopen dat dat de hele heisa vlug voorbij zal zijn.
  Linda en Jerôme

 26. Gilbert Van Vaek 12 november 2015 at 16:25 - Reply

  Ik had het schandelijk artikel in ” de morgen ” niet gelezen en werd pas vandaag in kennis gesteld van de nobele, menselijke daad, die Dr. Marc, die ik ken als een integer en bedachtzaam mensenvriend, stelde Op ditzelfde ogenblik was ik, samen met mijn echtgenote, ons Levenstestament en Wilsverklaring aan het hernieuwen, maar stel me dan ook de vraag of de fanatici, die deze beschouwen als een vodje papier, niet beter voor de rechtbank zouden gedaagd worden. Wij betuigen Marc onze meest gemeende steun ! Gilbert en Anny

 27. Lode Gepts 11 november 2015 at 17:23 - Reply

  Beste collega Marc,

  Ik ken het dossier onvoldoende en, ik weet het niet, misschien heb je ergens tegen een regeltje gezondigd. Maar wat zou dat, als arts die de patiënte jaren heeft gevolgd blijf je de beste geplaatst om dergelijke zware en ingrijpende beslissing te nemen en uw patiënte de meest menswaardige uitweg te bieden.
  Met warme sympathie.

  Lode Gepts, longarts

  • Eva Wageman 12 november 2015 at 10:24 - Reply

   Beste Marc,
   >
   > Ik draag u een warm, steunend hart toe in deze moeilijke periode. De
   > beschuldiging via de media is onterecht, een dokter die het welzijn en
   > vraagstelling van zijn patiënten respecteert en er volgens zijn geweten
   > gevolg aangeeft handelt naar de eed van Hyppocrates en verdient respect.
   > Via face-mail reageren lukt me niet, – kruip wel in mijn pen naar de pers
   > toe.
   > Geef de moed niet op,
   > Steunende groetjes
   > Eveline
   >

  • luce Boers 13 november 2015 at 21:12 - Reply

   Tekst voor RWS

   Ik wil niet sterven in helse pijnen of complete verdwazing.

   Ik wil niet dat mijn geliefden wegkijken van mijn ziekbed omdat ze de aanblik niet verdragen.

   Ik wil niet dat zij vruchteloos zoeken naar een blik, een gebaar, een woord van herkenning.

   Ik wil dat zij kunnen afscheid nemen van de mens, de persoon, die ik ben en zal geweest zijn.

   Ik wil in alle waardigheid sterven, zoals ik getracht heb te leven. Ik hoop dat er steeds een arts zal zijn die mijn wens inwilligt.

   Met mijn dank aan RWS en zijn voorzitter,

   Luce Schroyens

  • Bonnie Valgaeren 13 november 2015 at 21:30 - Reply

   Comments:
   Ik ben enorm geschrokken van de media-heisa die recent rond het recht op sterven opleefde. Als jong en gezond iemand, geloof ik oprecht dat ieder individu zelfbeschikkingsrecht heeft. Respect voor leven begint bij mij ook met respect voor individuele keuzes over het einde van dit leven. Persoonlijk vind ik dat als een individu een weloverwogen keuze maakt om op een waardige manier afscheid te nemen van een leven dat voor hem of haar ondraaglijk is geworden, dat het een teken van respect en mededogen is om deze persoon hierbij bij te staan en te faciliteren. De reden waarom deze keuze al dan niet gemaakt wordt, is een persoonlijke zaak, en zou eigenlijk van ondergeschikt belang moeten zijn. Dokters die de keuze van hun patiënt respecteren, en ook het mededogen hebben om de mensen in hun keuze bij te staan, verdienen ons respect en onze steun. Het is verschrikkelijk dat de maatschappij het deze mensen moeilijk maakt, en de dokters die te laf zijn om hulp te bieden, en de mens en met hun groot lijden aan hun lot overlaten, laat begaan. In mijn ogen hoort het faciliteren van een waardig afscheid van iemand die weloverwogen deze beslissing heeft gemaakt tot de taak van elke huisdokter, wat dan ook de aanleiding van deze beslissing is geweest. Opnieuw, ieder mens zou zelfbeschikkingsrecht moeten hebben.

  • Ludo en Linda Van Herck-De Ridder 13 november 2015 at 21:40 - Reply

   Hierbij willen ook wij onze steun betuigen aan Marc Van Hoey van wie wij de inzet en de integriteit kennen.

   Veel sterkte Marc en familie en bestuur van RWS.

   Ludo en Lydia Van herck – De Ridder

 28. Jacques Thissen 11 november 2015 at 09:52 - Reply

  Beste Marc,
  sorry voor mijn late reactie maar ik was even het land uit.
  Ik ken je als integer mens en als iemand die zich met hart en ziel inzet voor de medemens.
  Ik weet dat je zeker geen schuld treft omdat ik weet dat je alles goed overweegt alvorens te handelen. Je lezingen getuigen hiervan voldoende.
  Hou vol in je strijd voor rechtvaardigheid, Marc !

  • Eveline Wageman 12 november 2015 at 10:26 - Reply

   Beste Marc,
   >
   > Ik draag u een warm, steunend hart toe in deze moeilijke periode. De
   > beschuldiging via de media is onterecht, een dokter die het welzijn en
   > vraagstelling van zijn patiënten respecteert en er volgens zijn geweten
   > gevolg aangeeft handelt naar de eed van Hyppocrates en verdient respect.
   > Via face-mail reageren lukt me niet, – kruip wel in mijn pen naar de pers
   > toe.
   > Geef de moed niet op,
   > Steunende groetjes
   > Eveline
   >

  • jos en resy Govaerts-Gorris 12 november 2015 at 10:33 - Reply

   Comments:
   Beste. Graag hadden wij onze steun gegeven aan de dokter die nu verdacht wordt van ‘eventueel moord’ op die 85-jarige dame. Wij, mijn echtgenote en ik, zijn beide houder van een LEIF-kaart. Niemand heeft gevraagd om verwekt en om dus geboren te worden. Zelf vinden wij dat we dan ook het recht hebben om te beslissen waarom we niet meer willen leven. Dat moet ieder voor zich kunnen uitmaken, niet iemand vreemd aan de situatie. Als die dame, 85 jaar, na het verlies van haar dochter niet meer wil leven, is haar goed recht. Het was misschien nog al wat ze had en waarvoor ze leefde. Na gesprek met een psychiater kan dat nog wat gerekt worden. Maar lost dat iets op? Is het dan beter dat mensen die het niet meer zien zitten zelfmoord plegen? Een nicht van onze schoonbroer heeft, enkele weken geleden, zelfmoord gepleegd door voor de trein te springen in Kortenberg. Zij heeft, in haar situatie misschien ‘onbewust’, die bestuurder een trauma bezorgd. Is dat dan beter? Wij hopen dat het
   recht op waardig sterven nog uitgebreid wordt. Beste groeten.

  • Bert 13 november 2015 at 21:14 - Reply

   Marc,

   Ik ben opgegroeid met de discussie rond euthanasie. Moeder werkte als oncologisch verpleegkundige en was grote voorvechter. Van mijn kindertijd werd er aan tafel over dit onderwerp gesproken. Ik werd zelf geconfronteerd met het lijden van mijn grootvader met terminale longkanker. Euthanasie was nog niet mogelijk. Er zijn toen “oplossingen” gevonden door humane artsen. Ik ben hen nog steeds dankbaar. We kennen elkaar nog niet heel lang, maar ik weet dat jij ook zo’n humane arts bent. Ik heb er hartzeer van om te zien hoe pers en anderen met jou omgaan. Veel sterkte .

   Bert

 29. Els Higuet (naturelle) 10 november 2015 at 16:51 - Reply

  Een regelrechte schande wat hier wordt gesuggereerd!!!
  Ik hou mij eraan vast dat mensen die dr Van Hoey kennen gelukkig beter zullen weten.
  Hier is de pers heel goed in…..iemands naam door het slijk halen nog voor er iets bewezen of onderzocht is.
  RONDUIT WALGELIJK!!!!
  Bij deze mijn welgemeende steun aan Marc en heel de familie.
  Els

  • Jeanine Van Herck 12 november 2015 at 10:36 - Reply

   Comments:
   Beste, Ik heb gisteren op tv de beelden gezien van de dame die euthanasie vroeg en waar men de dokter er nu wil voor straffen .Ik wil laten weten dat ik volledig achter deze dokter sta en dat ik het zelfde zou doen als deze dame Wat mij persoonlijk betreft moet de euthanasie wet zeer sterk worden uitgebreid tenslotte beslis sen we zelf toch over ons leven en niemand hoeft te zeggen wat dragelijk is of niet dat is voor iedereen anders .Ik heb tegen mijn dokter ook gezegd dat wanneer mijn man voor mij moet sterven het voor mij ook niet meer hoeft . En dat ik bij een zwaar ongeval ook geen reanimatie wil maar ze doen dat toch en daar ben ik het niet mee eens .Ik heb een leif kaart maar niemand houd daar rekening mee.

  • Justus de Visser 13 november 2015 at 21:20 - Reply

   Geachte Hoofdredacteur,

   Niet wetende aan wie ik mijn brief dien te adresseren neem ik de vrijheid U te schrijven. Het betreft het artikel in de Standaard van 29 oktober over dokter Marc Van Hoey en de op Mw. Simona De Moor uitgevoerde euthanasie. Ik voel de behoefte het volgende met de redactie van De Standaard te delen:

   Het is Multatuli geweest die ons duidelijk heeft gemaakt hoe onzinnig het is om Barbertje te hangen zonder een behoorlijke vorm van proces. Dat gevoel bekruipt mij ook nu een vertrouwensarts, nota bene met naam en toenaam, in de media wordt veroordeeld nog voordat er naar behoren door de Procureur des Konings en de Rechter over hem is geoordeeld. En dat in een zaak die zo bijzonder delicaat is. Het is mij dan ook een raadsel hoe het kan dat vanuit de Federale Onderzoeks- en Controlecommissie al informatie naar de media werd gelekt nog voordat betrokkene zelf maar was geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek der Commissie. Sinds dat moment is het jachtinstinct der media uiteraard gewekt. U hebt daarover onlangs zelf indringend geschreven in Uw artikel over de media en conflict. Ik kan alleen maar hopen dat het Gerecht in staat zal blijken zijn onderzoek sereen en deontologisch verantwoord te voeren, onafhankelijk van alle berichtgeving in de pers. Barbertje hangt immers in de media – men heeft bij de redacties kennelijk onvoldoende kennis van de boodschap van Multatuli.

   Gelukkig is muziek veel beter in staat delicate emoties uit te lichten dan een journalist ooit zal kunnen. Dit weekend speelt deFilharmonie met Lorenzo Gatto het 3e vioolconcert van Saint-Saëns. In het ontroerend mooi vertolkte tweede deel mondt de muziek uit in een geleidelijk wegstervend duet tussen viool en klarinet. Heel broos gaat het tussen die twee naar het onafwendbare einde toe. Dat is wat er gebeurt tussen een vertrouwensarts en een patiënt die bereid is heen te gaan.

   Met de meeste hoogachting,

   De Visser

 30. Frank Janssens 9 november 2015 at 18:47 - Reply

  Beste Marc

  Vanuit ons vakantieverblijf een ietwat late reactie, maar niet minder welgemeend. Een week na “de feiten” zindert het euthanasievraagstuk, alsook de aanpak in de media, verder.
  Zijn dergelijke praktijken anno 2015 in ons beschaafde (?) Vlaanderen werkelijk nog mogelijk??
  Een abonnementsverlenging van kwaliteitskrant (sic) De Morgen wordt twijfelachtig. We kunnen het enkel nog riooljournalistiek noemen, een mens zou waarachtig nog sympathie krijgen voor “Dag Allemaal”.
  Naast het opgevoerde mediacircus blijft er het euthanasievraagstuk vertrekkend vanuit het al dan niet ontbreken van de noodzakelijke (?) handtekening van een deskundig psychiater.
  Dokter Van Hoey krijgt hier al een figuurlijke, maar toch wrange, genadeslag nog vooraleer het onderzoek afgerond is, om nog maar te zwijgen over het recht op een eerlijke verdediging. Hoe verstandige collega-dokters, professoren e.a. opportunisten klaarblijkelijk hun moment gekozen hebben om een nekschot toe te dienen.
  Principieel kan de evaluatiecommissie procedurefouten aangewreven worden, maar laat ons bij de kern van de zaak blijven.
  Ook wij kennen Marc als een plichtsbewust, gedisciplineerd, integer, verstandig, geëngageerd man die rechtvaardigheid hoog in het vaandel draagt. Een door en door humanist die ruimte laat voor de individuele vrijheid. Getuige hiervan zijn z’n verschillende lezingen, alsook zijn bezieling als gastspreker in het kader van lessen interlevensbeschouwelijke dialoog. Marc heeft steeds respect voor andersdenkenden en gaat op een weloverwogen, intense doch warme en correcte manier in dialoog zonder zijn waarden en/of normen op te dringen (wars van betweterpraktijken!).
  We kennen Marc – dokter Van Hoey – als een levensgenieter pur sang, die beslist de kwaliteit van het leven weet te waarderen. Het verbaast dan ook niet dat het woord “volksdokter” valt. Hij heeft steeds een luisterend oor, vrij van arrogantie en is voor iedereen beschikbaar.

  Kortom, we zijn oprecht fier om deze man en dokter, die vecht voor het recht op Waardig Sterven, als een goede vriend te mogen beschouwen.
  Marc, wij hopen dat je lieve, fantastische familie, alsook de vele vrienden en sympathisanten jou de kracht en energie mogen geven om deze strijd niet op te geven. De euthanasiewetgeving heeft blijkbaar nog een hele weg af te leggen.

  We hopen oprecht dat gerechtigheid mag geschieden en het gezond verstand kan én mag zegevieren.

  Warme knuffel
  Frank en Nadia Janssens-Michielsen

  • Erwin Van der Vieren 12 november 2015 at 10:39 - Reply

   op mijn Facebook als steunbetuigingen :

   Mogen we hier nu eindelijk zelf over beslissen en ons niet laten lijden door de media of vastgeroeste politiekers, die nog altijd denken dat ze het goed voor hebben met de burger. Heren deze zijn perfect in staat om zelf te beslissen en hebben lak aan uw vooroorlogse houding.

   Ik steun jullie in de strijd. Veel sterkte.

 31. Katrin S'Jongers 9 november 2015 at 11:16 - Reply

  Allereerst geef ik mijn oprechte steun aan Dr. Van Hoey, Mark .
  De eenzijdige berichtgevingen in de media , slecht geïnformeerd om een evenwichtig beeld te geven
  van de gebeurtenissen doet meer kwaad dan goed . Een schoon voorbeeld is de reactie van
  Koen Vervliet : ‘Marc Van Hoey was het gezicht van Recht op waardig sterven. Moet dat niet zijn ‘is’?
  De lezer wordt beïnvloed door subjectieve informatie . Een soeverein persoon die bewust beslist om een einde te maken aan haar leven door middel van euthanasie is hier moord . Wie zegt dat het een procedure fout is ? Dagelijkse berichtgevingen in de pers over oorlog onder de nieuwe term ‘ War On Terror ‘ waar onschuldige burgers slachtoffer worden is geen moord en gerechtvaardigd . Laat het duidelijk zijn .

  Mark Twain beschreef de media als volgt: ,,Wanneer je de krant niet leest, ben je niet geïnformeerd. Wanneer je de krant wel leest, wordt je verkeerd geïnformeerd.”

  • Ronald Commers 12 november 2015 at 10:47 - Reply

   Beste mensen,

   Zonder hier te willen oordelen over de Australische SBS reportage Allow me to die, wil ik mijn steun betuigen aan Dr. Marc Van Hoey in verband met de overdracht van het euthanasiedossier (mevrouw Simona De Moor) aan justitie. Ik ben overtuigd van de goede intenties van de arts, en ik zou het betreuren dat hem onbillijke gerechtelijke maatregelen zouden overkomen.

   Met de meeste hoogachting,

   Em. Prof. Dr. M. S. Ronald Commers (Universiteit Gent, oud-voorzitter van het Centrum voor Ethiek en Waardeonderzoek)

 32. Gisela Roegiest & Rik Hancké 8 november 2015 at 14:47 - Reply

  Wij staan vierkant achter het handelen van dr.Marc Van Hoey.
  Bovenal ligt de beslissing om het leven te beëindigen bij de persoon zelf. Dit noemt men de autonomie van het individu. De wettelijke regels bestaan om het bewustzijn bij die beslissing op scherp te stellen. Die regels werken terecht remmend.. Bijvoorbeeld een bepaalde termijn stellen. Tijdens die termijn kunnen de gedachten alle kanten uitgaan. Door kontakten met naastbestaanden, vrienden, huisarts enz. Na die termijn beslissen u, wij en iedereen ZELF. Dat is wat gebeurde bij de patiente van dr. Van Hoey. Zijzelf nam en bleef bij haar besluit. En dr. Marc Van Hoey als ervaren en betrokken huisdokter heeft haar bijgestaan en geholpen. Zo hoort het.

  • Monique 12 november 2015 at 10:50 - Reply

   Beste Marc

   Hierbij mijn volledige steun. Je geniet mijn volle vertrouwen. Spijtig genoeg moeten er steeds voorvechters zijn om bepaalde onontbeerlijke stappen te zetten in het zo moeilijke euthanasieproces.

   Jij bent zo’n voorvechter!!!!

   Hartelijk dank en ik geloof in een rechtvaardige afloop.

   Monique Van hove

 33. Magda Heeffer 8 november 2015 at 08:51 - Reply

  Beste Marc,

  Hier zijn geen woorden voor. Eddie en ik betuigen je onze steun bij deze donderslag!

  Hartelijke groeten,

  Magda

  • Roger Grignard 12 november 2015 at 10:52 - Reply

   Geachte dames en heren,

   ik kan niet geloven dat dr Marc van Hoey, die ik zeer goed ken als

   een integere, intellectuele en menslievende persoon, euthanasie zou hebben

   gepleegd op een oude dame zonder de wettelijke voorschriften daaraan

   verbonden te hebben geëerbiedigd.

   Wat over Marc in de pers is verschenen kan ik slechts als ongefundeerde

   roddels beschouwen.

   Ik wens hem veel kracht en moed om te weerstaan aan de aantijgingen

   waarvan hij het slachtoffer is.

   Met mijn meest hartelijke groeten,

   Roger Grignard

 34. Jef Van Landuyt 8 november 2015 at 08:50 - Reply

  Ik ben reeds 15 jaar lid van het beschermcomitė van de vereniging RWS en heb het respect voor deze vereniging verantwoord zien stijgen. Dr.Marc Van Hoey toonde hierin als huisdokter en nu als Voorzitter van RWS , zijn bewogenheid om de mensen het recht te gunnen om op waardige wijze te mogen sterven . Ik steun hem in zijn streven en erken zijn deskundigheid en ernst om in deze belangrijke materie zijn verantwoordelijkheid te nemen .

  Prof. Dr . Em. Jef Van Landuyt, U.Antwerpen

  Ere-voorzitter van de Koninklijke Belgische Academie voor Wet. en Kunsten

  • Georges Steger 12 november 2015 at 10:59 - Reply

   Subject: ethanasie

   Comments:
   Ik steun volledig Dr Van Hoey
   georges steger

 35. Eric Spruyt 8 november 2015 at 08:50 - Reply

  De regelgeving en gebeurtenissen in ons land rond euthanasie dragen mijn bijzondere aandacht weg. Uit wat ons overkwam bij het levenseinde van mijn moeder, die als dementerende in een WZC was opgenomen, bleek duidelijk dat de huidige wetgeving onvoldoende adequaat is, en in een strikte toepassing niet voldoende ruimte laat om op menswaardige wijze de individuele keuzevrijheid van de vrije mens op een door hem/haar gekozen wijze en tijdstip ethisch en medisch correct te laten uitvoeren. Het lijkt me in contradictie met de reputatie van ‘al te vrij’ land dat we in sommige buurlanden net op het vlak van de euthanasiewetgeving, klaarblijkelijk intussen meedragen.

  Af en toe haalt een individueel geval de pers. Als dat van de familie uitgaat, begrijp ik dat minder, maar rijst er doorgaans geen echt probleem.

  De in meerdere zogenaamde kwaliteitskranten onlangs breed uitgesmeerde casus, waarbij in één moeite door de voorzitter van RWS persoonlijk wordt geviseerd, aangevallen en aangeklaagd, laat echter een bijzonder nare smaak in de mond. Niet enkel moet hier een kwalijke rol van één of meerdere leden worden vermoed door het bewust lekken van de zaak uit de bevoegde ethische commissie – waarvan men veel beter mag vermoeden en moet verwachten – maar ook de commentaren van haar voorzitter, in se, zo dacht ik, toch ook een ‘voorvechter’ van een meer uitgebreide, liberale euthanasiewet – zie zijn column over MARIEKE V onlangs – doet bij mij vragen rijzen. Ik herkende hierin niet steeds de visies waarvoor naar mijn inschatting Distelmans voor enkele jaren terecht nog de ‘Dwaallicht-prijs’ kreeg toegewezen. Over het ‘technisch’ gelijk in dit concreet geval kan ik me niet voldoende onderbouwd publiek uiten, maar dat lijkt me een binnenskamers te voeren gesprek. Een openlijke twist annex aanval tussen twee gekende medische gezichten en actoren in het debat – en denkelijk akten – rond euthanasie in Vlaanderen, is een kwalijke zaak voor vrijdenkende mensen.

  Tot slot – en eigenlijk voor al – wil ik mijn persoonlijke steun en vertrouwen in het gezicht van RWS, dr. Marc VAN HOEY uitspreken. Ik ken Marc al vele jaren, bewonder hem voor zijn inzet ten bate van de maatschappij en in het bijzonder voor de geestelijk of fysiek hulpbehoevenden, niet alleen als arts maar ook als bekommerde mens, en stel mij garant voor zijn morele integriteit en voor de zorgvuldigheid waarmee hij feiten, voorschriften en situaties afweegt. Ik ben ervan overtuigd dat hij steeds handelt in overeenstemming met zijn eer en geweten, wat voor hem zijn rechter is, en ik weet uit ervaring dat ik me daar doorgaans – en allicht ook nu dan – kan bij aansluiten. Ik hoop dan ook dat hij op het einde ook mij zal bijstaan, zoals hij weet dat ik dat zou wensen.

  Ik wens Marc en zijn naaste omgeving veel sterkte en alle steun in de hopelijk finaal toch rechtvaardige (en dus goede) afloop van deze onverkwikkelijke zaak.

  Eric SPRUYT

  Schoten.

  • Cary Waeyenberghe & Eddy Maes 12 november 2015 at 11:02 - Reply

   Comments:
   Graag zagen wij onze steunverklaring verschijnen op jullie blog, Genegen groet, Cary

 36. Monique Van hove 7 november 2015 at 18:15 - Reply

  Beste Marc

  Hierbij mijn volledige steun. Je geniet mijn volle vertrouwen. Spijtig genoeg moeten er steeds voorvechters zijn om bepaalde onontbeerlijke stappen te zetten in het zo moeilijke euthanasieproces.

  Jij bent zo’n voorvechter!!!!

  Hartelijk dank en ik geloof in een rechtvaardige afloop.

  Monique Van hove

 37. Tara Michels 7 november 2015 at 15:11 - Reply

  Het stelt me diep teleur dat dit moet gebeuren.
  Mijn nonkel heeft als mens gehandeld ! Die begrip toont voor de wens van de medemens!
  Iemand zei dieren krijgen toch ook euthanasie als de baasjes die keuzr maken en het beest afziet..

  Dit is het zelfde, voor de vrouw was dit geen leven meer, zij vond dat het tijd was om deze wereld te verlaten. En dit heeft ze dan op een waardige manier gedaan! Hadden ze liever dat de vrouw zelfmoord had gepleegt? Dan was ons aantal zelfmoord van 2015 weer met 1gestegen.. waar is het respect naar de wens van de mensen..

  Diep teleurgesteld tevens in de krant de morgen! Het verleden van de familie, nonkel en grootouders heeft geen enkel belang nog nut in deze zaak! Triest dat de mens niet zelf mag kiezen en dat daarom een UITSTEKENDE ARTS hiervoor door het slijk moet..

  • Frans Van Gheem 12 november 2015 at 11:09 - Reply

   Comments:
   Hiermee wil ik mijn steun betuigen en mijn appreciatie uitspreken voor het professionele werk van dokter Marc Van Hoe.

   Met vriendelijke groeten,

   Frans Van Gheem

 38. Conny Duerinck - Van Hoey 7 november 2015 at 13:50 - Reply

  Ik vind het schandalig dat Marc, mijn zoon, al wordt veroordeeld alvorens het onderzoek van start is gegaan. Het woord moord in de mond nemen is erg, tevens niet terecht. In mijn geheugen staat dat Marc inderdaad op jonge leeftijd wist dat hij ‘doktoor’ wilde worden, maar wat hebben kinderdromen -die hij tevens wel wist te realiseren, mede door onze steun- met deze zaak te maken? Waarom is ons verleden relevant?
  Met slijk gooien is makkelijk hé! Met dank aan De Morgen voor hun schandalig neergeschreven dingen. Waar halen zij die (foute) informatie? Het is eerder een persoonlijke aanval dan een correcte opsomming van feiten.
  Waarom bestaat het recht op waardig sterven, als men dat toch niet zelf mag kiezen? Als ik morgen niet meer wil leven, wil ik dat zelf beslissen, zonder bemoeizucht van anderen.

  Conny Duerinck-Van Hoey, mama van Marc Van Hoey

  • Oscar en Christine 12 november 2015 at 11:14 - Reply

   Comments:
   Dag Marc en familie,
   Geen veelwoorden maar de oprechte steun uit ons hart.
   Dommigheid haalt het vaak van de rede, doorgaan is de enige optie.
   Wij willen jou en je familie en Rws hierbij steunen, OOK DAADWERKELIJK.
   Kus allemaal
   Oscar en nachtzuster Chris

 39. Hilde C 7 november 2015 at 00:34 - Reply

  Respect voor het leven!? Jawel! Maar, dan moet het leven kunnen geleefd worden.
  De dag dat het leven geen respect meer heeft voor het individu, als alle middelen die het geeft uitgeput zijn, als er fysisch of psychisch geen vooruitzichten meer zijn, dan is een arts als dokter Van Hoeij een toeverlaat.
  Dank u, Dokter, dat u bestaat!

  • Carine Jacobs 12 november 2015 at 11:16 - Reply

   Comments:
   In België plegen gemiddeld zes mensen per dag zelfmoord. Op jaarbasis gaat het om een tweeduizendtal gevallen. België komt daarmee boven het gemiddelde op wereldschaal uit en heeft ook op Europees vlak één van de hoogste zelfmoordcijfers. (Knack 6 november 2015).

   Er is duidelijk grote nood aan psychische hulp en indien die niet helpt vind ik dat er een humane oplossing moet zijn, die de familie en bvb. treinbestuurders ook niet psychisch moet belasten.

   Wij hebben gisteren de volledige documentaire gezien die als bezwarend materiaal dient voor Marc Van Hoey (RWS), bekijk ze volledig op uw gemak, ze duurt een uur. ” Allow Me To Die”.
   Oordeel en veroordeel dan pas en bedank dat jij ook nog ooit de kans wilt krijgen op hulp als je ondraaglijk lijdt (lichamelijk of pshyschisch)

   Marc is een hele lieve, zorgzame mens ,een dokter geliefd door al zijn patiënten, vrienden en zijn medewerkers.
   Bij deze wil ik Marc nog mijn volle steun betuigen Carine Jacobs

 40. Godelieve 6 november 2015 at 21:55 - Reply

  Ik wil ‘dokter Van Hoey’, en zijn familie tegemoet komen, het zal zo al zwaar genoeg voor hen zijn, om dit alles te dragen; fijn dat er zovele mensen hun ‘steun’ betuigen aan hen, hier kunnen we allen van leren.
  Ook ikzelf wil dit doen aan deze oprechte en mooie familie; dat ze zich kunnen optrekken aan alle positieve reacties en zich ver weg houden van al het ‘echte lelijke’ in dit land; hoop dat het goed komt!
  Mensen zouden ‘nooit alleen’ mogen staan in ‘maatschappelijke’ en etische kwesties!
  Nog bedankt Marc, dat je eveneens, de volksmens’ aanvoelt en niet in een ‘ivoren toren’ zit !!!

  ‘Moord’!!! Hoe naïef gebracht en geschreven van zogezegd, slimme en verstandige mensen.
  In één van de reacties staat dat het ‘Euthanasiedebat’ dringend moet herbekeken worden en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten, want wat is ‘levenskwaliteit’; dat beslist ieder voor zichzelf. Mogen we zelf niet meer vrij zijn om over ons ‘eigen leven’ te beslissen….als dit al problemen geeft, bij een dame van in de 80 jaar, hoe moet het dan zijn, bij mensen die jonger zijn en die ‘psychisch’ of ‘fysiek’ lijden en dan bedoelen we hiermee, ‘zwaar lijden’.

  Wie kan dit zelf het best beoordelen als de mens zelf, die om het verzoek vraagt! De meesten onder ons zijn geneigd, om te zeggen…zo wil ik later niet leven,
  geef me dan maar een spuitje; er is moed voor nodig hoor, om dit te vragen; niemand gaat dat ‘zomaar’ vragen, integendeel…het is geen brood bij de bakker gaan vragen!
  Persoonlijk vind ik, dat een mens zelf het ‘recht’ moet hebben om hierover te beslissen.
  Een psychiater, is een mogelijkheid als er ‘twijfel’ is bij de mensen, maar anders mogelijk helemaal niet nodig; mensen met gezond verstand, kunnen zelf hun keuzes maken. Een tweede arts erbij, is zeker verstandig, al kent de huisdokter, zijn patiënt tenslotte, het beste.

  Moeten we nu al met z’n allen naar een psycholoog gaan lopen om als we ‘dement’ worden, of zonder levenskwaliteit komen te vallen, al te zeggen…later wil ik het zo! Het heeft geen zin; psychisch lijden en verdriet bij een mens, staan in de ogen te lezen en daaruit kan een (huis)arts, ook de familie en omringende, desnoods een ‘psycholoog’, veel afleiden.
  De ‘ogen’, de spiegels van de ziel…waaruit veel te lezen en te begrijpen valt…ook over de ‘fysieke dood’

  Vreselijk moet dat zijn, als al jouw dierbaren er niet meer zijn, en er ‘niets’ meer voor te leven is; dat er daar zo’n drama van moet gemaakt worden…waar zijn we mee bezig!!
  Misschien was die mevrouw wel gelukkig, in de ‘gedachte’ om terug bij haar dochter te (kunnen) zijn.

  ‘Toegegeven’, een mens moet er alles aan te doen, om de ‘levenswil’ te (her)krijgen, en inderdaad, dit zou gekund hebben, bij die dame, maar niet zoals de ‘ik’, maatschappij momenteel bezig is. De ‘lijdende’ eenzaamheid bij ‘ouderen’, is een ‘ver van mijn bed’ show. Dat dit beter opgelost wordt, i.p.v. te oordelen over iets dat als ‘naturel’ beschouwd kan worden….al is het dan om iemand, goed begeleidend ‘gelukkig te maken’!

  • Gilberte Vingheroets 12 november 2015 at 11:18 - Reply

   Comments:
   Mevrouw, Mijnheer,
   De heisa rond Dr M. Van Hoey momenteel vind ik wel een beetje overdreven. Sensatie voor de media !!!
   Als lid van RWS voel ik het mijn plicht om op te komen voor de dokter. Ken hem en volgens mij is hij een sociaalvoelend mens. Wil iedereen helpen waar hij kan zonder eigen gewin.Het heeft niet alleen betrekking op het onderwerp dat de heisa veroorzaakt. Hij is begaan met zijn medemens.
   Wens hem en zijn gezin veel sterkte toe.
   G.Vingheroets

 41. Ferre Van Besauw 6 november 2015 at 14:53 - Reply

  Marc, je bent MENS en je handelt als MENS.Daarom staan wij met jou schouder aan schouder.

  • Lieve vanouytsel 12 november 2015 at 11:23 - Reply

   Beste,

   Marc Van Hoey is geen moordenaar!

   Het is een integer man/dokter met het hart op de juiste plaats.

   Je moet een altruïst, een menslievend mens zijn, om te doen wat hij doet.

   Ik heb daar enorm veel respect voor.

   Het zelfbeschikkingsrecht is een mensenrecht en er is niemand anders, dan het individu zelf, die over zijn lot kan beslissen.

   Aan Rik Torfs, wil ik zeggen, God bestaat niet, die is uitgevonden door de mens.

   Dus voor God spelen, kunnen alleen diegenen die denken, dat ze inplaats van te luisteren naar de wens van hun patiënt, toch palliatief sederen willen opdringen. Daarbij passief afwachten tot de patiënt zowiezo al bijna dood is, om dan, met de natte vinger, zogezegd op vraag van de patiënt, toch defacto, euthanasie toe te passen.

   Ik ben verpleegkundige en heb het persoonlijk meegemaakt met mijn ongeneeslijk zieke jongere zus van 43, die tijdens het opgedrongen palliatief sederen, nog 8 keer wakker en onder volledig bewustzijn is geweest. Ik heb er moeten op aandringen bij de arts om de sederende dosis te verhogen in het infuus.

   Deze handeling vind ik pas mensonwaardig en zelfs crimineel.

   Een dokter die zijn eigen mensbeeld, zijn eigen filosofische/theologische overtuiging aan zijn patiënten opdringt.

   Vooral op zo’n cruciaal moment in een mensenleven, bij het levensseinde.

   Is het niet ethisch veel mooier en getuigend van een menslievende levenshouding om hulp te bieden bij een weloverwogen vraag, om uit het leven te stappen, dan door de vraag te negeren en zo onrechtstreeks de oorzaak te zijn van een zelfdoding op mensonterende wijze?

   Bij deze mijn grootste vertrouwen aan Marc, een dokter met veel begrip en medeleven voor zijn patiënten.

   Lieve Van Ouytsel

   Met vriendelijke groet,

   Lieve.vanouytsel@gmail.com

   Verzonden vanaf Samsung-tablet

 42. walter meyers 6 november 2015 at 12:02 - Reply

  Beste Marc,
  Ik heb de wilde aantijgingen maar summier gevolgd,maar het is duidelijk dat jij weer het zoveelste slachtoffer bent van de drang tot “muckraking”en het gebrek aan ethisch besef van een deel van onze media.
  Ik ben ervan overtuigd dat jouw inzet ,jouw ethische integriteit en absolute goede bedoelingen het uiteindelijk zullen halen.
  Moed,
  Walter

  • Marc en Laure 12 november 2015 at 11:27 - Reply

   Beste Marc,

   We kennen je als een uitmuntend dokter, die zich volledig inzet, met volle overtuiging en met een enorm rechtvaardigheidsgevoel en onbaatzuchtig.

   Wij zijn uiteraard niet betrokken bij dit dossier en kennen niet alle details maar wat we wel genoeg om te weten dat je in deze zaak alleen maar volledig onschuldig kan zijn.

   Je bent té professioneel om zo’n fouten te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat je de wet volledig hebt nageleefd.

   Maar wat dan nog: Als België één van de meest vooruitstrevende euthanisewtgevingen van de wereld wil maken, en als een mensje van 85 jaar al jaren smeekt om te mogen gaan en dan na het overlijden van haar dochter het helemaal niet meer ziet zitten, dan mag die wet wel eens naar de geest en niet naar de letter geïnterpreteerd worden.

   Toen Laure je vertelde over de ziekte van haar zoon heb je een halve nacht die ziekte, die je niet goed kende, bestudeerd om toch maar raad te kunnen geven.ongevraagd en volledig onbaatzuchtig. Alleen uit menslievendheid.

   Wij danken je voor je bovenmenselijke inzet en wensen je veel sterkte. Wij zijn ervan overtuigd dat het allemaal snel en volledig in orde zal komen.

   Goede moed en tot snel in een concert of opera!!

   marcenlaure

 43. Rik Ina 6 november 2015 at 10:29 - Reply

  Beste Marc, Agnes en familie,
  Hoe is het mogelijk dat iemand die zich zó voor ” de mens ” inzet ; overtuigd en gedreven , op die manier beoordeeld wordt !
  Het is duidelijk dat een bepaalde groep mensen je willen kraken op een achterbakse, schijnheilige en oneerlijke wijze . Zo laten zij hun ware aard kennen.
  We hebben je jarenlang als onze huisarts geraadpleegd en kennen je als een eerlijk, integer, warm persoon ; steeds hulp biedend waar je kan. Door onze verhuis naar O-Vlaanderen konden we je spijtig genoeg niet meer raadplegen.
  We staan volledig achter je en hopen dat dokters een voorbeeld aan jou nemen !
  Vele groetjes en hopelijk tot weldra!

  • William Pampel 6 november 2015 at 15:28 - Reply

   Beste Marc, mijn onvoorwaardelijke steun aan je nobel project geef ik je en heb je.
   Ik weet heel goed wat geroddel en jaloersheid teweegbrengt, en dan krijg je stank voor dank als resultaat, met alle gevolgen van dien.
   Gelukkig zijn er nog enkele ‘goede’ en ‘nobele’ in dit helse mens-DOM, waar blijkbaar na duizenden jaren van zogenaamde beschaving nog steeds de wet van de jungle heerst.
   Bah!
   Prijs jezelf en je familie gelukkig dat je je Eigen sereniteit in oprechte en eerlijke eigenheid kan beleven met zij die je dierbaar zijn.
   Niemand is perfect, ook wijzelf niet, maar we blijven zuurstof halen uit het ‘goede doen om het goede’. En zuurstof is nodig om te leven en te overleven.

   • Synthia Van Camp 20 oktober 2016 at 01:57 - Reply

    Ik steun je. <3

  • Carry & Eddy 12 november 2015 at 11:50 - Reply

   Comments:
   Beste Marc,
   ,
   Hoe is het mogelijk dat dergelijke berichtgeving wordt gepubliceerd. Wie neemt zich het recht om te oordelen en te veroordelen. In een democratisch bestel ben je toch onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
   Wij weten beter Marc, jij bent een eerlijk en integer mens. Een goede dokter met het hart op de juiste plaats. Ik neem de vrijheid te zeggen dat ik dat kan weten.
   Op jou en op ons komt het nu aan.Wij zijn er voor jou, Agnes en de kids. Laat het ons weten als we iets kunnen betekenen.
   Genegen en warme groet

 44. Christiane Smet 6 november 2015 at 10:17 - Reply

  Beste Marc,
  Ik ben reeds jaren lid van RWS, en waarom, omdat ik mijn levenseinde waardig zou kunnen beëindigen.
  Na al het geroddel in de kranten kan ik niet meer goed volgen.
  Mijn wil wordt toch gerespecteerd hoop ik, wat is dit voor een schrijven van de journalistiek.
  Ze weten toch niet wat de leden van RWS willen.
  Het feit dat ze je hele familie door het slijk halen heeft toch niets te maken met de vereniging RWS.
  Ik vind het heel spijtig dat dit heeft moeten plaatsgrijpen en ik leef heel hard met je mee en zeker
  met je familie.
  Jij bent een integer voorzitter van RWS en ik heb het volste vertrouwen in U.
  U bent een arts met een groot hart en het lijden van een persoon moet gerespecteerd worden.
  Ik heb U ook geschreven dat, als ik moest Alzheimer krijgen ik er niet meer wil zijn.
  Ik zou alleen maar mijn kinderen en kleinkinderen angst inboezemen en dat wil ik vermijden.
  Mijn vader had de ziekte en het is verschrikkelijk.
  Jij hebt mij ook door een borstkanker tijd geholpen en op jou kan je bouwen.
  Ik zal niet vergeten dat jij er altijd bent voor mij.
  RWS is een vereniging om het leed van de mensen weg te werken en de wil van die mensen
  moet gerespecteerd worden anders hoeven jullie daar geen steun voor te geven.
  Ik hoop, Beste Marc, dat wij U nu kunnen helpen en steunen U door dik en dun.
  Met vriendelijke groeten,
  Smet Christiane

  Wanneer U ons nodig hebt zullen wij er staan voor U.
  Laat die journalisten mar schrijven ze weten niet precies hoe RWS in mekaar zit en
  schrijven uit pure sensatie.
  Succes.

  • Beatrice Van Peel 12 november 2015 at 11:54 - Reply

   Dag Marc

   Door omstandigheden buiten mijn wil om, reageer ik met enige vertraging op die mediaheisa rond jou persoon.

   Met verontwaardiging en vol ongeloof heb ik die mediaberichten gevolgd.

   Zoals met veel van die mediaberichten wordt het publiek dikwijls foutief voorgelicht zonder nuances.

   Het is vreselijk oneerlijk dat jij, met al je inzet voor je medemens, waarvoor heel vele jou dankbaar zijn, op die manier wordt behandeld.

   Heel dikwijls schuilt er achter dergelijke acties een gevoel van jaloezie of wraak maar dat wordt er in de media natuurlijk niet bijverteld.

   Aangezien ik niet met Facebook werk kan ik mijn ongenoegen daar niet kenbaar maken, maar ik ben wel zinnens naar enkele kranten een lezersbrief te sturen, ik heb hierover al met een aantal medewerkers gecommuniceerd.

   In ieder geval mag je op mijn volledige persoonlijke steun rekenen en ik hoop dat je, gesteund door je familie, de moed zult vinden om je met alle middelen te verdedigen.

   Veel sterkte en niet opgeven, want er zijn zoveel mensen die op jou rekenen. De steun van al die leden heb je sowieso.

   Vriendelijke groetjes

 45. Etienne Van Hoey 6 november 2015 at 10:16 - Reply

  Beste Marc,
  Hoe kan een joernalist of een gewone reportage die niet grondig alle gegevens bestudeerd heeft zo uitkomen tegen iemand die integer zijn beroep uitoefent. De culpabiliteit iemand te zien ondergaan door het verlies van zijn enig doel, in dit geval haar dochter, is niet te onderschatten. Deze relatie was gewoon driehoekig, ttz de moeder, de dochter en de dokter. Wie is hier het best geplaatst om te helpen, dat is toch zonder twijfel de arts. Wanneer een arts de enige is die ethisch dit wonder kan bereiken en de gevoelens van de vragende partij kan tegemoetkomen dan moet hij dat doen. Het is vergelijkbaar met een vlinder die in ’t volle daglicht treedt! We kunnen diegenen die het beseffen dat de artsen die deze beslissing hoeven te nemen, dit niet lichtzinnig maar op een menswaardige en diep nagedachte manier doen, dit zijn integere en zeer professionele mensen die op een zeer correcte en juridische manier handelen. Gelukkig sterven is helemaal anders dan op een gruwelijke manier uit het leven stappen. Jij bent zowel voor je echtgenote Agnes dan voor je kinderen een voorbeeld, doe dit zo verder, de steun en het respect verdien je zeker bij de hele familie. Veel sterkte Marc.
  Etienne

  • Francine Rouard 12 november 2015 at 12:02 - Reply

   Beste,

   Kan u mij informeren of er ergens een lijst of petitie beschikbaar is om dr marc van Hoey te steunen?

   Francine rouard

   Lid RWS

 46. Marc Boers 6 november 2015 at 09:38 - Reply

  Beste Marc,
  Op een dergelijke wijze in de media door het slijk gehaald worden en dit dan nog in de zogenaamde linkse progressieve pers, moet afschuwelijk zijn.
  Weet dat je door velen gesteund wordt.
  Sterkte
  Marc Boers

  • Dani & Frank 12 november 2015 at 12:09 - Reply

   Beste

   Wij staan achter Marc Van Hoey.!

   Dani van Gastel

   Frank Szönyi

 47. Wilfried Coeman 5 november 2015 at 17:11 - Reply

  Als vrijzinnig humanist voel ik de grond onder mijn voeten verdwijnen. Hoe is zoiets mogelijk in de wereld van onze zo gezegde intellectuelen? Waar zijn hun normen en waarden? Waar is hun verstand? Denken zij dan niet na over wat zij doen?
  Er zijn twee zaken: Er is “de Morgen” die, jammer genoeg, enkel het niveau van de sensatie zoekt. Is dat het niveau van hun deontologie?
  Maar er is ook de Commissie: het lekken naar de pers, het procedurefoutje zoeken bij de afwezigheid van een psychiater ( dat hebben zij van de advocaten geleerd), maar vooral hun onmenselijke houding tegenover een arts als Marc Van Hoey. Hebben zij dan niet nagedacht over de gevolgen van hun pretentieuze houding tegenover een (….het is maar een ) huisarts?
  Voor mij is deze situatie echt onwezenlijk.

  • Luc Devuyst 12 november 2015 at 12:12 - Reply

   Aan een eerbiedwaardig en moedige man !

   De persoonlijke wens om het leven op een waardige wijze te beëindigen is nog altijd niet volledig ingelost.

   Sommigen verkiezen dat het individu een einde aan zijn leven maakt in mensonterende omstandigheden. De fout van Adam en Eva weegt nog altijd op ons, lijden en boeten is ons lot.

   Geen enkele arts laat graag een patiënt los, de meesten zijn trouwens heel ontroert wanneer een patiënt overlijdt.

   Geen enkele arts zal euthanasie toepassen zonder gewetensproblemen.

   De arts die op vraag van een patiënt euthanasie uitvoert stelt niet alleen een moedige daad, maar hij eerbiedigt de mens die in hem vertrouwen heeft gesteld.

   En de pers? Zij leeft van lekken veroorzaakt door moedige, anonieme en rancuneuze informanten. Veel geblaat maar bijzonder weinig wol !

   Heksenjacht doet verkopen en alleen de verkoop telt. , scoops zijn belanrijk de eerste zijn.

   Nagaan of de feiten correct zijn is alleen tijdverlies.

   Ik herinner mij de pershetze tegen Dr. Willy Peers, later tegen Dr. De Geeter en nu tegen u.

   Wij hebben vertrouwen in uw handelen en bieden u onze volle steun aan in deze moeilijke periode.

   Luc Devuyst, ere-voorzitter UVV.

 48. Koen Vervliet 5 november 2015 at 16:40 - Reply

  Ik kan al de vorige reacties alleen maar beamen.
  Als grafisch vormgever-typograaf zie je met andere ogen naar teksten.
  In de krant De Morgen las ik dan ook in de ondertiteling van de foto: ‘Marc Van Hoey was het gezicht van Recht op waardig sterven.
  Moet dat niet zijn ‘is’?
  Spreken we hier over een zetduivel van formaat of heeft men dit bewust zo neergeschreven?
  Ofwel beschikt De Morgen over slordige tekstcorrectors ofwel nemen de journalisten zelf het heft in handen om hem reeds te ontslaan in zijn functie.

  Veel sterkte Marc en familie

  • Jackie 12 november 2015 at 12:14 - Reply

   Onderwerp: Steun Marc van Hoye

   Ik sta 100% achter Marc van Hoye.

   Jackie Beckwé

 49. Nick 5 november 2015 at 15:43 - Reply

  Wat is ethiek en wanneer stap je er van af? Zou een werkelijk doorgedreven ethiek en dan beter beroepsethiek willen zeggen dat je een patiënt helpt ook al voelt niemand anders zich hiertoe geroepen? Of neigen we eerder naar een situatie waar je vanuit beroepsethiek de absolute nood voelt om de waarheid aan het licht te brengen zonder enige verificatie der bronnen en niet beseffend jezelf te laten meeslepen in de persoonlijke vendetta van iemand anders?

  Welk van beiden kent de grootste impact? Een dame helpen de rust te vinden waarnaar zij zo hartstochtelijk verlangt of een arts haast met de grond gelijk maken? Zelden zag ik een dermate vooringenomen berichtgeving, zelden zag ik een zogeheten kwaliteitskrant zondigen tegen de basisprincipes van de journalistiek.

  De slechte timing, het naïef slikken van andermans woorden om ze vervolgens een gigantisch forum te geven en de actieve participatie / aanwakkering in de heksenjacht rond Dokter Van Hoey zijn ronduit abominabel. De maatschappelijke draagkracht en verantwoordelijkheid die elke krant zou moeten respecteren werd veel te makkelijk naast zich neer gelegd. In plaats van Dokter Van Hoey aan te klagen, kunnen we eerder de dag aanklagen dat De Morgen zich plots tot het niveau van Story ging verlagen.

  Een thema als euthanasie zal altijd tegenkanting kennen binnen een maatschappij die nog steeds lerende is dit thema en al zijn gevoeligheden te aanvaarden. Daarom moeten we het nodige vertrouwen geven aan een medisch expert die meer dan thuis is binnen deze kwestie. Een medisch expert die steeds klaar staat anderen te helpen, een medisch expert die pionier is binnen deze materie en daarenboven een medisch expert die tevens ook echtgenoot – vader – grootvader – vriend en levensgenieter is. Net hij weet perfect af te wegen hoe waardevol het leven is en hoe moeilijk het is te beslissen ermee op te houden. Wat overigens ook zeer moeilijk is en waar we Dokter Van Hoey verre van genoeg erkenning voor geven is dat hij moedig genoeg is mensen die de keuze maken niet meer verder te willen leven, te helpen ermee op te houden. Het persoonlijke rouwproces dat hij keer op keer moet verwerken is de prijs die hij ervoor betaalt.

  Desondanks deze moed wordt er gepoogd de echtgenoot – vader -grootvader -vriend en levensgenieter waar ik zonet over sprak met de grond gelijk te maken. Niet alleen door de pers maar ook door een commissie van mede experts die moet oordelen over het lot van Dokter Van Hoey, wanneer de pers weet te schrijven over wat Dokter Van Hoey woord-voor-woord heeft verteld voor de commissie, wanneer de pers eerder weet dan Dokter Van Hoey zelf dat hij juridisch vervolgd zal worden, dan stel ik mij de vraag hoe zuiver de commissie zelf is.

  Andreas Vesalius werd verfoeid, aangeklaagd en opgejaagd omdat hij het menselijke lichaam probeerde te doorgronden door middel van ontleding in plaats van zich te baseren op astronomie. Hij beschreef alles wat hij zag en deelde alle details met de mensheid (Humani Corporis Fabrica). Nu is hij een briljant geest en één van de grootste pioniers uit de medische geschiedenis. Ik nodig u vriendelijk uit enkele lezingen van Dokter Van Hoey over euthanasie bij te wonen en enkele van zijn stukken te lezen. Wat hij beschrijft, daar kan menig mens iets van opsteken. Wat hij heeft gezien, kan ons allen verder helpen.

  • Jef Collignon 12 november 2015 at 12:18 - Reply

   EUTHANASIE OF ZELFMOORD

   Vanaf je geboorte ben je onderweg om te sterven!!

   “Recht op waardig sterven” het zou beter zijn “Recht op waardig levenseinde” want sterven duurt enkele minuten, maar je kan wel jaren leven met levenskwaliteit NUL, ga eens in de rusthuizen kijken dan begrijp je wat ik bedoel.

   Het is niet belangrijk hoe lang we leven, maar de levenskwaliteit telt. Het is natuurlijk voor iedereen verschillend waarmee hij of zij kan leven: blind, doof, verlamd, dement, Parkinson, kanker, enz. De kern van de zaak is dat iedereen het RECHT heeft om te beslissen waarmee hij of zij verder wil leven.

   Onlangs werd een zware crimineel VRIJGELATEN uit de gevangenis omdat “ hij ziek werd van opgesloten te zijn”. Als wij opgesloten zitten in een lichaam dat naar ons gevoel niet meer functioneert, wie laat ons dan vrij? De wet op euthanasie is veel te beperkt. Waar halen de politici het recht vandaan om wetten te maken die bepalen met welke kwalen wij verder MOETEN leven, en zullen zij dan ook consequent zijn en de daaraan verbonden kosten zelf dragen?

   De afgelopen maand hebben 3 oudere koppels moord en zelfmoord gepleegd omdat ze niet meer verder wilden leven in verband met hun gezondheidstoestand. Verplaats U eens even in hun toestand. Hoe ga je je partner vermoorden: wurgen, verstikken, met een mes of vergiftigen? En op welke manier ga je daarna zelfmoord plegen?

   De dochter van mijn vriend heeft zelfmoord gepleegd door zich door het hoofd te schieten. Kunt U zich voorstellen wat dat met een mens doet om zo iets te ontdekken? Een jongen springt van een brug over de autostrade onder een vrachtwagen, anderen gooien zich onder een trein, hoe moeten de mensen die zoiets meemaken dat verwerken? Een andere manier van zelfmoord is door in het water te springen; dagen van onzekerheid voor de nabestaanden, zoekacties enz. Een vroegere collega van mij heeft 3 maal een poging tot zelfmoord gedaan, de vierde keer is het hem gelukt.

   Mensen die echt niet meer willen leven maken er sowieso op een zeker moment een eind aan. Als men uit het leven wil stappen, en het valt buiten de enge wet op euthanasie, is het enige alternatief zelfmoord. We zijn in het jaar 2015 en het is een schande dat dit in onze moderne maatschappij nog steeds de enige oplossing is. Als je niet kunt voorkomen dat mensen zelfmoord plegen, zorg er dan voor dat zij het op een menswaardige manier kunnen doen.

   Een voorbeeld van oplossing zou zijn dat er in elk ziekenhuis, naast de palliatieve zorg, een afdeling euthanasie is waar men, in samenwerking met de mensen van de zelfmoord preventie en na voldoende overleg, een minder dramatische oplossing biedt voor hen die echt willen sterven.

   Feiten en cijfers van Geestelijk gezond Vlaanderen: België zit met drie zelfdodingen per dag in de top drie van Europa.

   NEEM HET LEVEN NIET TE SERIEUS WANT JE OVERLEEFD HET TOCH NIET!!!!

   Jef Collignon

 50. Erik Van Malder 5 november 2015 at 14:57 - Reply

  Beste Marc,

  Dat je al zo lang mijn huisarts bent en dat we echte vrienden zijn geworden.
  Dat ik al die tijd heb mogen ondervinden hoe deskundig je als arts en integer je als mens bent.
  Dat jij nu het slachtoffer bent geworden van een soort heksenjacht.
  Dat is niet het gevolg van een fout van je.
  Dat is het gevolg van je rol in het euthanasiegebeuren in ons land. Een rol die bij sommigen tot afgunst moet hebben geleid.
  En die nu een kans hebben aangegrepen om je te ‘pakken’.
  Hoe anders valt het te verklaren dat er meteen na je gesprek met de commissie naar de pers gelekt werd?
  Hoe anders valt het te verklaren dat er meteen grof geschut werd bovengehaald om je maar meteen op de grofste manier in beeld te brengen. Dit heeft niets met berichtgeving te maken, maar met de goorste rioolschrijverij (geen journalistiek).
  Ik sluit me aan bij zovelen die je kennen zoals ik je ken en ik hoop dat de boosdoeners de boemerang op hun hoofd krijgen.
  Mijn vertrouwen in jou is niet geschokt! Ik blijf je dankbare patiënt en trouwe vriend.
  En ik stel blij vast dat ik niet de enige ben.
  Warme groet,

  Erik

 51. Jan Thas 5 november 2015 at 12:21 - Reply

  Beste Marc

  Zo verschoten met wat in de pers verschenen is heb ik vragen bij de persvrijheid. Waar is de ethiek? Persvrijheid kent zijn grenzen niet meer. Het verhaal van de euthanasie bij de vrouw van 82 jaar is er een typisch voorbeeld van. Maar het moet je als arts maar overkomen!

  Dokter Marc Van Hoey is niet alleen mijn arts, maar ook een goede vriend. Wil men een beschadiging aan zijn integriteit of is het geschrevenn uit rancune.
  Marc is een eerlijk man die met een groot enthoesiame zijn beroep ten volle uitoefend. Zijn luisterbereidheid en een afwegen van beslissingen is zijn kenmerk. Daarom steun ik hem tenvolle in de bange dagen die volgen.

  Marc, mijn allerbeste groeten

  Jan Thas

 52. Cary Waeyenberghe Eddy Maes 5 november 2015 at 12:02 - Reply

  Sinds wanneer hebben journalisten het recht zoveel onzin te laten verschijnen? Wie zijn zij om het proces van een integer mens te maken? Wij dachten dat een mens onschuldig is tot het tegengestelde in bewezen. Niet dus blijkt!
  Wij weten Marc dat jij een no nonsens mens bent, een eerlijk en geëngageerd arts. Ik durf zeggen dat ik het kan weten en het aan den lijve heb ondervonden.
  Als we op een of andere manier jou, Agnes of de kids kunnen helpen, laat het ons weten.
  Veel sterkte,
  Cary en Eddy

 53. Camilla Decleer 5 november 2015 at 11:52 - Reply

  Camilla Decleer

  Als verpleegkundige heb ik gedurende jaren professioneel goed kunnen samenwerken met dr.Marc Van Hoey in een woon- zorgcentrum in Antwerpen.
  De karikatuur die men nu van hem in de media maakt, beantwoordt geenszins aan de realiteit die ik op de werkvloer heb mogen ervaren.
  Zijn proces wordt blijkbaar al gemaakt in de media alvorens dr.Marc Van Hoey zich juridisch heeft kunnen verdedigen, wat in een rechtstaat bijzonder onrechtvaardig is.

 54. Joëlle Pletinckx & Bruno De Loght 5 november 2015 at 10:38 - Reply

  Beste Marc

  Toen we net de aantijgingen vernamen, ging er een rilling door ons heen.
  Hoe is het mogelijk?
  Het verhaal van Simone is uit het leven gegrepen, uit ons leven gegrepen.
  De film ‘Allow me to die’ (SBS uitzending) is een zeer aangrijpende reportage die de spanning weergeeft tussen ‘blijven leven ongeacht…’ en ‘waardig sterven’.
  Als je de krant erop naleest is het alsof ‘zij’ die euthanasie vragen, dit ‘op een drafje’ hebben beslist, vragen aan een arts die het dan ook zomaar op een ‘drafje’ uitvoert. Dit is te gek voor woorden!!!
  Zij die euthanasie vragen zijn zeer intens bezig geweest met het zoeken naar een gepast antwoord op die spanning. Als zij beslissen om vrijwillig, met professionele hulp, uit het leven te stappen, zijn zij écht niet over één nacht ijs gegaan. Laat het duidelijk wezen, niemand geeft diegenen die je dierbaar zijn graag af maar je begrijpt (of zou toch moeten proberen) ten volle hun beslissing en laat ze vertrekken in vrede met de ‘waarden’ volgens dewelke ze hebben geleefd en DAT is het enige beslissingsrecht dan hen soms nog overblijft. Zonder artsen zoals jij zou dit voor velen niet mogelijk zijn en welke levensmeerwaarde zou dit opleveren?
  Bedankt dat jij al jaren ijvert voor recht op waardig sterven, een recht op vertrek gelukkig en met de glimlach (zoals we gezien hebben bij Simone). Tegelijkertijd een recht op waardig afscheid nemen met een traan maar eveneens met een glimlach.
  Bedankt dat jij je inzet op een menswaardige, empathische, integere en professioneel juridisch uitermate correcte wijze. Een combinatie die alleen maar kan worden geapprecieerd!
  Joëlle en Bruno

 55. Dimo Kavadias 4 november 2015 at 23:15 - Reply

  Beste Marc en Familie,
  Ik zou je in de eerste plaats veel sterkte en doorzettingsvermogen willen toewensen.
  Wat nu gebeurt, het gebruik van de media als morele schandpaal, vooraleer de juridische procedure is afgerond, is gericht op de beschadiging van de reputatie van een (integer) mens, alsook een aanval op een visie op waardig leven (en sterven).
  In de tweede plaats wil ik ook je familie en vrienden sterkte toewensen. De reputatieschade zal naar alle waarschijnlijkheid niet blijven bij een paar berichten. Het vraagt veel energie om overeind te blijven in de lawine van negatieve berichtgeving.
  Ten slotte moet het aan iedereen die begaan is met waardig leven (en sterven) duidelijk zijn dat dit deel uitmaakt van een conservatief moreel offensief. De wetgeving in België behoort tot een van de meest progressieve, maar is zeker nog vatbaar voor verbetering. Dr. Van Hoey staat in mijn ogen symbool voor een beter en minder dubbelzinnig recht op waardig sterven. Dit verdient onze onvoorwaardelijke steun.
  Het zou ook duidelijk moeten zijn voor alle ethisch progressieve partijen dat ze hier hun schouders onder moeten zetten.

  Groeten,
  Dimo Kavadias

 56. Myriam Schoeters 4 november 2015 at 22:49 - Reply

  Ik zal kort zijn : ik heb de krant De Morgen al laten weten mijn abonnement niet te verlengen.
  Veel sterkte voor Dr. Van Hoey en zijn familie.
  Myriam Schoeters

 57. Raymond Vervliet 4 november 2015 at 22:13 - Reply

  Ik ken dr. Marc Van Hoey reeds vele jaren als een bijzonder toegewijde en integere arts met veel empathie voor zowel de fysiek lijdende als psychisch gekwetste mensen.
  Het is vanuit zijn professionele en ethische gedrevenheid dat hij LEIF-arts is geworden en dat hij zich als voorzitter ten volle inzet voor de vereniging Recht op Waardig Sterven.Ik kan getuigen fat hij bij lezingen over de euthanasiewetgeving dat op een grondige, genuanceerde en waardige wijze doet.
  Groot was mijn verbazing en ergernis dat hij in zgn. ‘kwaliteitskrant’ als De Morgen op middeleeuwse wijze aan de schandpaal wordt gezet en publiek veroordeeld zonder zich te hebben kunnen verantwoorden voor het gerecht. Kennen deze journalisten nog wel HUN ethische code en doen zij nog wel aan degelijk bronnenonderzoek? Worden hun artikels nog wel door de hoofdredactie gecontroleerd? Beseffen wij wel war de gevolgen zijn van deze ondoordachte artikels? Kortom, dit is een vorm van sensatiejournalistiek, onwaardig voor een krant als De Morgen die daarmee het label van kwaliteitskrant verliest.
  Maar van al even dubieuze ethische aard is het lid van de Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie die bewust een perslek heeft veroorzaakt.Hier rijzen heel wat vragen over de motieven tot beschadiging van een arts die zich inzet voor het recht op waardig sterven.
  Ikzelf heb geen reden om te twijfelen aan de ethische en professionele integriteit van dr. Marc van Hoey en wil hem en zijn familie mijn steun betuigen.
  Em. Prof. dr. Raymond Vervliet (UGent).

 58. Tristan 4 november 2015 at 21:34 - Reply

  Mijn volle steun, Marc!
  Ik ken je als een integer, warm en eerlijk persoon.
  Mogen de reacties die ik hier lees een steun voor je zijn.

 59. Paul Fontyn en Ilse De Ley 4 november 2015 at 20:45 - Reply

  Het kwaad is geschied….
  Men heeft eindelijk een stok gevonden om de hond te slaan.
  Een meer dan duidelijk uitgelekte perslek van de Euthanasiecommissie met tv ploeg en reporter ter plaatse, kan zeker geen toeval zijn. Een commissie voorgezeten door iemand die net de prijs Vrijzinnig Humanisme heeft gekregen, hoe cynisch kan het zijn.
  Als enkele commissieleden dan ook nog hun mening geven voor de camera en Marc reeds veroordelen, kan er nauwelijks nog van een eerlijk proces gesproken worden. En dan ‘De Morgen’: een artikel over Marc Van Hoey waar zijn jeugd in de Seefhoek en het beroep van zijn ouders wordt aangehaald, mist alle relevantie. Of toch niet? Wat is er mis met iemand die in een volkswijk is opgegroeid en dokter wou worden en dat nog alle dagen in volle overtuiging doet en steeds paraat staat als luisterend oor voor iedereen? Het enige wat je Marc dan kan verwijten is dat hij een doorzetter is die zijn dromen heeft waargemaakt, niet uit eigenbelang, maar steeds om anderen te helpen. Niet alleen als voorzitter van RWS, maar ook als voorzitter van Biblionef Vlaanderen, is zijn sociaal engagement grenzeloos.
  Als men dan Marc ook nog een betweter noemt is dit helemaal van de pot gerukt en komt dit duidelijk van mensen die Marc nooit gekend hebben.
  Ik ken Marc reeds van zijn geboorte en heb heel mijn jeugd met hem tijdens de vakanties doorgemaakt. Later ben ik hem, samen met mijn echtgenote, terug tegen het lijf gelopen en sindsdien zien we elkaar terug zeer regelmatig. Wij herkennen hem totaal niet in het geschetste profiel dat ‘De Morgen’ van hem ophangt…
  Maar zoals gezegd, het kwaad is geschied… en is zijn proces reeds in de pers gemaakt.
  Men heeft zijn slag thuisgehaald, maar beseffen niet welke gevolgen dit kan hebben op het euthanasiedebat in de toekomst.
  In ieder geval Marc, als er echt iemand de prijs van het Vrijzinnig Humanisme verdient, dan ben jij het wel!
  We blijven jou en je gezin dubbel en dik steunen. Op ons kan je rekenen!!!
  Paul en Ilse

 60. Myriam van der Plas 4 november 2015 at 18:42 - Reply

  Euthanasie en het hele proces dat eraan voorafgaat is iets dat tot de privé sfeer hoort, in de relatie arts-patiënt en hoort absoluut niet thuis in de gazet ! Walgelijk hoe media tegenwoordig integere verslaggeving wegsmijten in ruil voor sensatie en platte commerce. Dit dan nog in De Morgen. Heel het medialandschap zit vast aan commerciële belangen, zelfs de openbare omroep.
  Hiermee komt het ‘recht op waardi sterven’ zwaar onder vuur te staan en dat mag de mensheid niet laten gebeuren. Op mij kan je rekenen, Marc, om te blijven ijveren voor een recht op waardig sterven ! Veel sterkte.

 61. Geert Van den Branden 4 november 2015 at 18:26 - Reply

  Beste Marc

  Als een lid van de ethische commissie eigengereid optreedt en ‘uit de biiecht’ klapt, overtreedt hij de ethische gedragscode van een onderzoekscommissie die correct en discreet haar werk moet kunnen doen.
  Als de riooljournalistiek van De Morgen op deze verklaring springt en je persoon zo door het slijk haalt, worden morele grenzen ver overschreden. Altijd gedacht dat de pers zich ook moest houden aan deontologische normen. Niet dus.
  Ik blijf ervan overtuigd dat jij als integere arts in alle eer en geweten gehandeld hebt.

  Geert Van den Branden

 62. Verhaert Alex 4 november 2015 at 18:08 - Reply

  Beste Dr Van Hoey, Mark,

  Met deze reactie wil ik je steunen in deze moeilijke en onrechtvaardige periode.
  Wij verpleegkundigen op de werkvloer van zorginstellingen kunnen steeds op Uw deskundige, ondersteunende en to the point gerichte uitleg en ondersteuning rekenen.
  Ook daar waar de behandelende arts van een bewoner ronduit onwetend, of niet vertrouwd is met…, neemt U zelfs een coachende rol op. Ik persoonlijk denk dat deze bejaarde medemensen anders in de kou blijven staan met hun vragen, en angsten.
  Gezien Uw verstrekkende kennis in deze materie ga ik er vanuit dat de pers zich voor de zoveelste keer en uit winstbejag weer heeft vergalopppeerd.
  Zoals gewoonlijk zullen de schijnheilige betweters zich op de eerste rij verdringen als ze zelf of hun naasten Uw deskundige hulp blijken nodig te hebben.
  Mark, laat je niet “kisten” en vecht zo hard je kan terug.

  Alex Verhaert
  Hoofdverpleegkundige WZC

 63. Van Peel 4 november 2015 at 18:05 - Reply

  Als jarenlange trouwe lezer van “De Standaard” en deel uitmakend van een familie die allemaal al jaren geabonneerd zijn op ” De Standaard” wens ik mijn ongenoegen uit te drukken over de oppervlakkigheid waarmee jullie zulk delicaat onderwerp hebben gepubliceerd.

  Men zou toch mogen verwachten dat dergelijk onderwerp door een zeg “Elite”krant met meer omzichtigheid zou gebracht worden. De foto van de betrokken arts met patiënte publiceren is meer op het niveau van roddelpers.

  Het gebrek aan respect voor de privacy van de arts en zijn familie is beneden alle niveau.

  Als naaste medewerker van de vereniging “Recht op Waardig Sterven” kan ik tezamen met veel andere medewerkers van deze organisatie, dat Dr. Marc Van Hoey een zeer integer arts is. Vermoedelijk is de perslek het werk van één of andere individu die zich of wil wreken of jaloers is op de sympathie die Dr. Van Hoey van zijn patiënten en van de leden van RWS geniet.
  Beatrice Van Peel, Schoten

 64. Olivier-Rovies 4 november 2015 at 16:58 - Reply

  Wat u overkomt is een echte schande. Het is onbegrip, afgunst en kwaadaardigheid. Lange tijd hebt u een vrouw verzorgd om haar van een diepe depressie te genezen. Eindeloze gesprekken en gebruik van antidepressiva konden haar niet afhouden van haar onaf houdende vraag om euthanasie; want het leven was voor haar een hel. Twee andere dokters werden geraadpleegd. U deed wat hoorde en redde haar uit haar pijnlijk bestaan. Wij steunen u volledig in deze ongelijke strijd en wensen u en de familie veel sterkte toe.
  Stan en Elza

 65. van Huygevoort nicolas 4 november 2015 at 16:55 - Reply

  vergeef mij dat ik niet foutloos schrijf en nu recht op waardig sterven hebben we alemaal een dame van 85 die haar steun haar alles kwijd is die wil sterven op een humane manier warom niet ik ken marc van hoey al bijna gans men leven hebben nog op de midelbare school gezeten en is nu mijn huisdokter hij gaat heus niet over een nacht ijs zou het dan beter geweest zijn als mensen zelfdoding doen op gruwelijke manieren ik denk het niet hoe kan een pshigoloog de dame in kwestie omgepraat hebben dat haar leven nog zoveel te bieden heeft denk het niet zeker voor mij heeft marc niks maar dan ook niks verkeert gedaan het is een zeer integer man en ja een flapuit een gewoone volkse jongen met een hart voor mensen die zijn patienten door en door kend het was beter dat de scheinheiligemensen die hem in discrediet willen brengen zelf problemen op de hals halen als vriend en buuur en patient sta ik voledig achter hem hij heeft een dame haar wens vervuld voor de dame was het gewoon genoeg geweest ze had niks meer om voor te leven ik kan me helemaal inbeelden wat die dame doormaakte en dat haar wens en keuze ingewilegt werd respect voor marc van hoey

 66. Marc Van Nieuwenhuize 4 november 2015 at 16:34 - Reply

  De schandpaal-techniek is niet nieuw. Het is een steeds vaker gebruikt middel om mensen, zonder vorm van proces, schuldig te verklaren en ze op het schavot van de publieke hysterie terecht te stellen.
  Ik voel diep en oprecht mee met Dr Van Hoey. Maar ik vrees dat mijn reactie en die van andere gelijkgestemden geen zoden aan de dijk zal zetten. Een publieke en stevig onderbouwde reactie van RWS zou hier zeker op haar plaats zijn. Doen mensen. Doen.

 67. Walter Decoene 4 november 2015 at 15:20 - Reply

  Beste Marc,

  Ik liet alles wat er in de media kwam over me heen gaan en probeerde de menselijke kern te zien. Ik ben ervan overtuigd dat je in eer en geweten gehandeld hebt en blijf onverkort achter je staan. Sterkte!

  Walter Decoene

 68. linda quackels 4 november 2015 at 15:06 - Reply

  beste Marc en familie,
  met verbazing heb ik de artikels in de kwaliteitskrant De Morgen gelezen.
  ik kon mijn ogen niet geloven, was dit dezelfde Marc die ik ken als een geëngageerd geneesheer, empathisch en begripvolle MENS die zijn verantwoordelijkheid durft opnemen tegenover de zwakkeren in onze maatschappij. mensen die lijden en het recht hebben op WAARDIG sterven.
  Het taalgebruik en de aantijgingen van de journalist in kwestie tarten alle verbeelding. ik dacht dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, niet dus !!
  Marc is voor velen een doorn in het oog,een aantal collega’s hebben de nodige commentaar en niet in het minst vanuit bepaalde hoek. dit is de zoveelste aanval op het euthanasiedebat dat steeds opnieuw in het vizier wordt genomen door rabiate tegenstanders. Mediageile Torfs heeft uiteraard ook zijn LICHT laten schijnen over de zaak. toen ik dat las, was ik meteen gerustgesteld. Voorstanders van euthanasie hoeven niet te vrezen, er is nog ongeloofgelijk veel werk aan de winkel.
  Marc, Agnes en familie jullie verdienen alle steun
  warme groet linda q

 69. Hugo Besard 4 november 2015 at 15:01 - Reply

  Sinds vele jaren ken ik dr. Marc Van Hoey als een bijzonder integere, gedreven en idealistische arts.
  Een mens met een groot hart, een luisterend oor, met veel inlevingsvermogen voor de patiënt en vooral met grote empathie.
  Nog voor Dr. Van Hoey zich kan verantwoorden voor het gerecht wordt hij blijkbaar door de Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie aan de sensatiehonger van de media overgeleverd én meteen ook publiek veroordeeld. Met ongeloof en verbazing heb ik moeten vaststellen dat hij met een grote foto, zijn naam voluit geschreven en zelf met heel zijn niet ter zake doende familiekroniek wordt geschandpaald. Een hemels groot verschil met zware criminelen en moordenaars van alle slag die doorgaans hoogstens met hun initialen worden vermeld, het aangezicht onzichtbaar gemaakt of afgeplakt met een zwarte sticker. Dr. Van Hoeys goede reputatie als arts is in deze van geen tel, Barbertje moet blijkbaar hangen…..

 70. Rik Pinxten 4 november 2015 at 13:54 - Reply

  beste Marc en familie,
  Het blijft vechten voor menswaardige opvattingen en acties. En zie, de enggeestigen en de betweters kruipen weer in het daglicht, zij het dat ze daarbij de oude ondemocratische en ziekmakende praktijken van vroeger ook meteen terug i stelling brengen: lekken, recht in eigen handen nemen, geruchten verspreiden en de gewone bange mens nog banger proberen maken.
  Ik wens je veel sterkte en ook voor je familie, want op die manier in de publieke media gesmeten worden is Middeleeuws, maar doet de ethische goedmenende mens ook pijn.

  Rik Pinxten
  em Prof. Universiteit Gent

 71. Barbara Pecheur 4 november 2015 at 13:10 - Reply

  Teleurgesteld in De Morgen… Sensatiegazet, roddelpers geworden? 🙁
  Al mijn steun aan Dr Van Hoey

 72. Marc Van Praet 4 november 2015 at 12:50 - Reply

  Respect

  Het is een woord waar men niet lichtzinnig mee omspringt.
  Het vergt respect wanneer iemand wil en kan voldoen aan de laatste wens van een vrij mens.
  Het vergt respect wanneer een arts deze daad stelt.
  We weten dat er in vele middens rond deze problematiek nog steeds een taboesfeer hangt.
  We wensen echter niet terug te keren naar de achterkamer praktijken uit de vorige eeuw.
  We weten het al jaren de strijd tegen de “schijn heiligen” zal nog jaren duren.
  De morgen een kwaliteitskrant? Laten we het houden bij een sprookje “er was eens…”

  Beste Marc, Agnes kinderen en kleinkinderen jullie hebben ons volle respect.

  Nina en Marc Van Praet

 73. Dr S Bourgeois 4 november 2015 at 12:48 - Reply

  Geachte,
  Ik kan niet anders dan geschokt reageren op de berichtgeving in de populaire pers aangaande collega Van Hoey. Ik ken niet veel collega’s met meer ervaring in deze moeilijke materie enerzijds en anderzijds collega’s die durven hun verantwoordelijkheid te nemen. Ieder van ons wil ‘waardig sterven’ en eenieder heeft het recht op een advies hieromtrent. Ik ben zeker dat onze collega niet op eigen houtje heeft gehandeld maar rekening houdend met de wet, zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn patiente heeft wille helpen in de meeste ruime zin van het woord. Niemand van ons voert ‘graag’ een euthanasie uit, maar we doen het uit engagement voor onze patienten; ik persoonlijk doe het omdat ik hoop, dat als ik me in dergelijke situatie bevind (ook (en vooral) indien ik onhoudbaar psychisch lijd), er iemand zal zijn die mij wil helpen!!
  Marc Van Hoey op deze manier in de pers brengen, is hem feitelijk al veroordelen!! En dat is een schande in onze rechtstaat: wie neemt voor dergelijk perslek zijn verantwoordelijkheid op. Wie zal een rechtzetting op het eerste blad van de kranten plaatsen, nadat blijkt dat er niets fout is gebeurd!!
  Stefan Bourgeois (gastro-enteroloog, Antwerpen)

 74. Eva Suls 4 november 2015 at 12:17 - Reply

  Beste Marc en familie,

  Ik ken je al zo’n 25 jaar als een door en door integer en humaan bewogen mens en arts. De agenda achter de sensatiebeluste persoonlijke aanval in De Morgen, is niet eens ‘hidden’ maar kristalhelder: stemmingmakerij om de euthanasiewet en haar huidige modaliteiten (o.m. twijfels zaaien over de controle) via de media opnieuw in vraag stellen, zodat een eventuele verdere uitbreiding al helemaal voor de “publieke opinie” onbespreekbaar zou worden. Een regelrecht(s)e aanval dus op een wet die veel Europese landen ons benijden en die we te danken hebben aan het jarenlange voorvechterswerk van mensen als Marc en wijlen Léon Favyts. Een aanval met een duidelijke politieke agenda van een anti-euthanasielobby, waarin figuren als KUL-rector en kerkjurist Rik Tofs weer eens graag een duit in het zakje doen, met onder meer uitspraken over medische diagnoses (van betweterij gesproken)… Dat De Morgen zich voor deze politieke kar laat spannen via een lage persoonlijke aanval op Marc, m.i. eerder in zijn hoedanigheid van voorzitter en boegbeeld van RWS dan als arts, verbaast mij niet echt van deze “kwaliteitskrant” (?). Het is niet alleen verontrustend in het kader van een mogelijke heropening en heroriëntering van het euthanasiedebat, maar is tevens voor het deontologische gehalte en de zogenaamde onafhankelijkheid van onze pers. Dubbele waakzaamheid geboden dus…
  Beste Marc, ik ben ervan overtuigd dat je ook in dit besproken dossier zoals steeds in eer en geweten, op verantwoordelijke wijze en als een goed arts hebt gehandeld; ik ga er dan ook van uit dat recht uiteindelijk zal zegevieren en wens jou en je familie heel veel kracht in deze moeilijke tijden.

  Eva Suls

 75. De Landtsheer Suzy 4 november 2015 at 12:12 - Reply

  Beste Marc,

  Ik ben al jaren patiënt bij u, in deze tijd bent u ook mijn vertrouwenspersoon geworden.
  In deze situatie die nu is voorgevallen steun ik u en hebt u volgens mij juist gehandeld en ben ik trots dat ik zo’n dokter heb.

  Als ik ooit in deze toestand zou zitten zou ik ook graag mijn eigen lot in eigen handen hebben en dat het ook met steun van mijn eigen goede huisarts zo gebeurt.

  Ik vind dat deze commotie hier rond nutteloos is, iedereen heeft recht op een respectvol en waardig einde.

  Bij deze geeft ik u en u familie mijn oprechte steun.

  met vriendelijke groet,
  Suzy.

 76. Liesbeth Baaten 4 november 2015 at 11:16 - Reply

  Beste Marc,

  ik ben er van overtuigd dat je gehandeld hebt naar eer en geweten.
  Daarom mijn steun aan jou en je familie in deze zware omstandigheden.
  Men zou waardigheid, respect en discretie verwachten van een commissie die deze zaken behandelt en van een krant die hierover bericht. Niet dus.

  Veel sterkte en steun Marc.

  Liesbeth Baaten

 77. Nicole Deryckere 4 november 2015 at 11:01 - Reply

  Ik word misselijk van het onrecht dat Marc wordt aangedaan.
  Hierbij wil ik mijn respect uiten voor al het werk dat Marc heeft verzet in de strijd voor euthanasie.

  Veel sterkte aan Marc en zijn familie.

 78. Em.Prof.Harry Van Onckelen 4 november 2015 at 10:08 - Reply

  Naar aanleiding van de stuitende persberichten in de “kwaliteitskrant” De Morgen wil ik hier ook mijn groeiende verontwaardiging uiten hoe een deskundig, integer en vooral humaan arts door het slijk gehaald werd. Erger nog werd dit enkel mogelijk gemaakt door het onwaarschijnlijk onethisch gedrag van één of meerere leden van de evaluatiecommissie. Ik kan dan ook maar hopen dat de bevoegde innstanties zullen inzien hoe respectvol en humaan Dokter Van Hoey is ingegeaan op de verzuchting van zijn 85 jarige patiënt en dat hier de geest van de wet zal primeren over de letter van de wet.
  Beste Marc ik hoop dat jij en je familie hier gesterkt zullen uit komen zodat je onbaatzuchtig engagement voor een menswaardig leven en sterven onaagetast blijft.
  Met veel sympathie,

  Hetty en Harry

 79. Gène en Gerda Leys-Billauws 4 november 2015 at 10:03 - Reply

  Beste Marc en alle betrokkenen,
  “Het recht op waardig sterven” is een verworven recht van vrije en eerlijke mensen, mogelijk gemaakt door vrije en eerlijke mensen.
  In die context steunen wij jullie ten volle.
  Gène en Gerda

 80. Dokter Alex Michielsen 4 november 2015 at 00:44 - Reply

  Geachte Collega,
  Beste Marc,

  Ik steun u volledig in deze problematiek.
  Ik ben huisarts geweest, dat was vóór de wet op euthanasie. Alles aangaande euthanasie speelde zich af in een donkere grijze zone, waar niet over gesproken kon en mocht worden.
  Ik ben gelukkig dat mensen zoals u, en ook anderen, daar verandering in gebracht hebben.
  Ik heb de mededeling van de heer Guy van der Marlière gelezen, en kan mij daar voor honderd procent in vinden.

  Veel sterkte toegewenst en volhouden hé!

  Collegiale Groeten,
  Dokter Alex Michielsen.

 81. Linda 3 november 2015 at 23:54 - Reply

  Beste Marc en familie,

  Wij kennen je als een persoon uit de duizenden, steeds bereid om te luisteren en te helpen.
  Als huisarts van onze patiënten, die we jaren kennen, weten we hoe diep het lijden en de vastberadenheid van dezen kunnen zijn. Wij laten onze patiënten niet zomaar los en het liefst zouden we ze nog jaren behandelen. Spijtig genoeg moeten we ook rekening houden met onze eigen beperkingen en blijft er op het einde soms enkel empathie over. En dit is wat jij Marc in overvloed hebt, empathie en een gezonde dosis humor om het moeilijke in het leven draaglijk te maken.
  Marc, het is een voorrecht om je als vriend en collega te mogen kennen en wij zijn er zeker van dat je in eer en geweten gehandeld hebt en staan volledig achter jou.

  Laat je door pers en media niet klein krijgen en blijf geloven in jezelf en je principes.
  Sterkte aan heel je familie.

  Linda en Patrick

 82. Fanny Favyts & Edwin Baeyens 3 november 2015 at 22:16 - Reply

  Marc,
  Ik sluit me aan bij vele reacties van verontwaardiging.
  Je bent een eerlijk, integer, gewetensvolle man en arts.
  Lichtzinnig te werk gaan, staat niet in je woordenboek, vooral niet wanneer het je patiënten betreft.
  Je jarenlange inzet en ijver bij RWS, de euthanasiethematiek en haar wetgeving, zijn daar het mooiste bewijs van.
  Al onze steun voor jou en je gezin,
  Fanny & Edwin

 83. Lefebure Ann 3 november 2015 at 21:06 - Reply

  Ik heb even gewacht om alles wat te overdenken, maar wil dit toch ook ventileren.
  Artsen in het Antwerpse die regelmatig met euthanasie te maken hebben kennen Marc als een gedreven collega, die je steeds om hulp mag vragen, en waarbij de patient ALTIJD op de eerste plaats komt. Hij komt altijd als je hem nodig hebt.

  Verder weten we ook dat het euthanasievraagstuk de laatste jaren niet gemakkelijker wordt, vooral met de ‘einde-van-het-zinvolle-leven’ vragen bij bejaarden. Ik vind dit zelf heel moeilijke materie, maar zoals met alle vraagstukken zijn er ‘voorlopers’, die de autonomie van de patient het allerbelangrijkste vinden, en dan ook ‘verder’ staan dan andere collega’s. Ik weet dat Marc zo’n dokter is die de autonomie van zijn patienten onvoorwaardelijk respecteert.
  Anderzijds weet ik ook dat hij de ‘wet’ en de voorwaarden voor euthanasie erg goed kent, en dus wel ‘binnen de lijnen’ zal zijn gebleven.

  Ik kan echter nog wel begrijpen dat de euthanasiecommissie over een bepaalde zaak eens wil praten met betrokken collega, en misschien zelfs op een ‘dunne scheidingslijn’ kan willen wijzen.
  Ik kan anderzijds helemaal NIET begrijpen hoe ze het nodig vinden om Marc te behandelen als een misdadiger, en hoe ze dit BEWUST NAAR DE PERS hebben laten uitlekken. Dit lijkt op een afrekening !

  Er is inderdaad een schokgolf door ons artsen heengegaan; maar wat mij betreft van verontwaardiging,

  dr. Ann Lefebure
  longarts-oncologie-palliatieve zorgen

 84. Ann D'Haese 3 november 2015 at 21:04 - Reply

  Ik ben al lang geen lezer meer van de Morgen en ik weet waarom. Onder integere journalistiek versta ik dat men degelijk bronnenonderzoek doet en dat men het onderwerp van zijn onderzoek de discretie gunt die elke ‘verdachte’ (voor zover het dossier in dit stadium zit) verdient. De manier waarop de Morgen dit Story-gewijs aanbrengt doet denken dat er andere, anti-euthanasiebelangen in het spel zijn en dan is Marc Van Hoey natuurlijk het perfecte alibi: extravert en rechtuit, en wellicht te bereidwillig om het boegbeeld van de pro-euthanasie-groep te zijn. Of er al dan niet procedurefouten gemaakt zijn mag het voorwerp zijn van (gerechtelijk) onderzoek, dat geldt voor iedereen die bij euthanasie betrokken is. Maar de publieke brandstapel opstoken vooraleer het proces gevoerd is…

 85. Jacqueline FAVYTS-SIMON 3 november 2015 at 20:11 - Reply

  Beste Marc

  A la première vision du documentaire, je l’ai trouvé bien fait. Suite au matraquage médiatique, j’ai regardé à nouveau. Je ne comprend pas l’attitude de la Commission.
  Je suis outrée par la manière dont cela a été mis sur la place publique. Combien de fois Léon a dit
  “attention avec la presse”. Elle peut être dangereuse.
  Tu as ma totale confiance. Depuis tes nombreuses années au sein d’RWS, je vois comment tu travailles pour
  l’Euthanasie et le respect de la Loi.
  Reste fort
  Amitiés
  Jacqueline Favyts-Simon

 86. Frank Stappaerts 3 november 2015 at 19:48 - Reply

  Beste Marc,

  Ik wens je veel steun in deze moeilijke tijden! En, dat om alleen maar je plicht als mens te hebben gedaan …

  Met vriendelijke groeten,
  Frank Stappaerts
  Inspecteur-adviseur niet-confessionele zedenleer
  Leopoldlei 10, 2660 Hoboken
  0475 208 438
  frank.stappaerts@pandora.be

 87. Danny 3 november 2015 at 17:15 - Reply

  Marc,

  Dit is een zoveelste geval dat de pers graag in een slecht daglicht wil zetten,zij willen jou slechtmaken,wij weten beter als lid van RWS je bent een oprecht mens en wij steunen u met gans de familie en hopen dat justitie nuchter en logisch zal oordelen.

  Benny,Jeannine,Danny,Chris en kids

 88. Guy van der Marlière 3 november 2015 at 16:47 - Reply

  Euthanasie en de vrijheden die de pers zich aanmatigt.

  Ik ben ontzet, verontwaardigd en verontrust.
  Dr. Van Hoey is reeds 25 jaar huisarts van mijn gezin. Hij wordt nu in de media en vooral in De Morgen ‘overijverig’ door het slijk gehaald, beschuldigd en vooraf reeds veroordeeld. Dit voor een procedurefout die hij eventueel, misschien zou hebben begaan.
  Over een al dan niet begane fout bij de procedure kan ik, in tegenstelling met de ‘journalisten’ van De Morgen, niet oordelen. Ik ben daartoe niet bevoegd.
  Daarvoor ken ik het dossier, de procedure en de wetgeving onvoldoende.

  Ik ben ervan overtuigd dat dr. Van Hoey deze zaken wél kent en er een ervaringsdeskundige in is. Ik ken de man als extrovert, openhartig, mededeelzaam en oprecht.
  Hij is bovendien erg sociaal geëngageerd en steeds bereid tot helpen.
  Als zijn patiënt vind ik hem een eerlijk en competent vertrouwensman. Hij heeft onze steun.

  Ik ben dan ook VERONTWAARDIGD voor de enorm tendentieuze artikels in de krant
  DE MORGEN, van de hand van de ‘journalisten’ de juffrouwen Sara Vandekerckhove, Sofie Van Lommel en fotografe Eleonore Van den Eynde. Door hun expliciete vooringenomenheid hebben ze me erg geschokt. Ze eigenen zich het recht toe te oordelen en te veroordelen, reeds in de intro van hun ‘berichtgeving’. (De Morgen, 29.10.2015 en vooral nog op 30.10.2015)
  Prof. Dr. Patrick Van Krunckelsven (Katholieke Universiteit Leuven), nota bene lid van de Euthanasiecommissie en zijn baas , Rik Torfs, BV, mediafiguur, Cd&V-politicus, bestuurslid van LEIF (!) en Rector aan de Katholieke Universiteit Leuven, dienden in de media onmiddellijk hun mening te spuien. Nog voor het parket en de betrokkene op de hoogte waren.
  Dat lijkt me verdacht snel.
  Vooral de quotes in de column van Rik Torfs over ‘euthanasie wordt weer moord’ (sic), en ‘artsen die voor God spelen’ (sic), is er mijlenver over. Zeker wanneer deze uitspraken naast de foto van betrokken arts geplaatst worden.
  Dit is pure karaktermoord, opzettelijke imagobeschadiging en riooljournalistiek.
  Er werden bovendien, buiten een afgunstige medeleerling uit een zeer ver verleden,
  géén andere bronnen geraadpleegd. Enige discretie en fatsoen zouden minstens ‘waardiger’ zijn geweest.

  Of men nu vóór of tegen euthanasie is, of voor of tegen zelfbeschikkingsrecht, doet niet ter zake.
  Dat is een andere discussie, die na moeilijke onderhandelingen in een zeer onvolmaakte wet werd vastgelegd. De pers, hoewel vrij, heeft niet het recht iemand vooraf te veroordelen op basis van vooroordelen en emotionele gronden.
  Bovendien is het aan het gerecht om uit te maken of er al dan niet fouten tegen de procedure werden gemaakt. Processen en veroordelingen dienen niet in de pers te worden gemaakt, en zeker niet voorbarig en op basis van eenzijdige informatie.

  Tot vóór het artikel in De Morgen was men nog onschuldig tot het tegendeel bewezen werd. Voor De Morgen is dat niet meer van toepassing. Daarom ben ik VERONTRUST.

  Guy van der Marlière
  Vanaf heden gewezen lezer van De Morgen

 89. Céleste Vanderhelst 3 november 2015 at 14:47 - Reply

  Dat nu net een integer arts en goed mens als jij, Marc, het slachtoffer moet worden van de riooljournalistiek van de krant De Morgen; het is gods geklaagd!
  Blijkbaar speelt zelf voor deze zogezegd “betere” krant slechts één ding: sensatiezucht, bloed en tranen voor de massa. Vooral geen zelfonderzoek bij de journalist over wat deze ongenuanceerde en onprofessionele artikels kunnen teweeg brengen.
  Niets pleit bovendien de commissie vrij die haar bevindingen gelekt heeft naar de pers en daardoor een ware heksenjacht op een integere dokter heeft teweeggebracht.
  Iedereen die jou kent – als arts, als vriend, als compagnon de route, weet dat je niet alleen een grondige kennis hebt van de euthanasiewetgeving; maar dat je bovendien oog hebt voor de mens en zijn verzuchtingen: steeds helpen waar je kunt.
  Gerechtigheid zal hopelijk zegevieren…
  Wij staan als een blok achter jou en je familie, beste vriend Marc,
  Georges De Herdt en Céleste Vanderhelst.

 90. Alex Dene 3 november 2015 at 11:07 - Reply

  Sinds jaren ken ik Marc. In tegenspraak met de karikatuur die over hem met volledige naam (!) in mijn krant werd gemaakt, ken ik hem als een zeer gewetensvol en eerlijk MENS. Iemand waarop je ook kan terugvallen als je diep zit. Een echte ‘meneer doktoor’ dus!!! Volhouden dus!
  Maak mij wel ongerust over de berichtgeving in de kranten. Erdogan is toch in Turkije verkozen???….

 91. Lodeweyckx Viviane 3 november 2015 at 01:06 - Reply

  Al 25 jaar ben ik een gelukkige patiente van dr.Van Hoey. Momenteel bevind ik me in Suriname ( een ontwikkelingsland )en het was dan ook een shock om via de pers te vernemen dat de meest integere, hart-op-de-tong en meest meevoelende huisarts dat een mens zich kan wensen zo laag-bij-de grond wordt aangevallen in de “kwaliteitsmedia” in Belgie. Zelfs hier in dit ontwikkellingsland kent men “hoor en wederhoor”. Eenzijdige berichtgeving – nota bene via een “lek”en weinig achtergrondinformatie zo lijkt me – en veronderstellingen stigmatiseren niet alleen dr.Van Hoey maar ook zijn familie. Mijn steun heeft hij, hij kent mij en geen enkele psychiater die mij ooit beter zal kennen.

  Viviane vanuit Paranam, Suriname

 92. Elka Joris 3 november 2015 at 00:23 - Reply

  Eerst begreep ik niet eens de heisa. Ik had de documentaire een week voordien bekeken en hield daar een heel warm gevoel aan over omwille van de menselijkheid én eerlijkheid die er uit straalde. Ik onthield er ook uit dat dokter Van Hoey overleg pleegde met collega’s. Voor mij was er dus geen enkel probleem. Mijn reactie was : “Ik hoop dat mijn huisarts op dezelfde manier reageert wanneer IK vind dat ik voldoende geleefd heb.”
  En dan plots die beslissing van de commissie ??? Maar niet enkel dat feit zelf schokte mij. Nog meer groeide mijn verontwaardiging omwille van de gretigheid waarmee ‘iemand’ die beslissing ook nog naar buiten lekte waardoor de sensatiepers eerder op de hoogte was dan de betrokkene zelf ?!?
  Marc, alle waardering voor je pionierswerk, je bent een waardige opvolger van die andere pionier voor het zelfbeschikkingsrecht Leon Favyts !
  Elka

 93. Lambrechts Inge en Wim Batens 2 november 2015 at 22:21 - Reply

  Beste Marc,

  Overtuigd ben ik, dat je vanuit vol respect gehandeld hebt om je patiënt een menswaardig levenseinde te bezorgen. Je bent een oprechte en eerlijke mens, laat dit niet kapot maken door een machtsstrijd in onze maatschappij. Dat ze dit bewust laten lekken via de pers is een ware schande. Dit zet aan tot een verdere strijd voor eerlijkheid, respect en oprechtheid en daar willen wij je in steunen.
  Groetjes en veel sterkte,
  Inge en Wim

 94. Roland Cassiman 2 november 2015 at 22:00 - Reply

  Wij kennen Marc Van Hoey reeds 25 jaar en ervaren hem als een spontane, eerlijke en integere dokter, die altijd bereid is mensen te helpen.
  Wij respecteren dat hij de uitdrukkelijke wens van mevrouw De Moor ingewilligd heeft en zijn ervan overtuigd dat hij in eer en geweten gehandeld heeft.
  Verder bewonderen wij zijn gedrevenheid om naast zijn drukke dokterspraktijk nog tal van lezingen te geven ivm RWS en daarin een vootrekkersrol te vervullen.
  Wij wensen hem en zijn gezin véél steun toe!
  Viviane en Roland Cassiman

 95. Raf 2 november 2015 at 16:54 - Reply

  Het lijkt me dat in dit dossier voorbij gegaan wordt aan enkele universele principes, namelijk de status van onschuld tot het tegendeel bewezen is en het onderscheid tussen de intentie en de vormelijke uitwerking hiervan.
  Het is niet mogelijk om objectief over de inhoud van dergelijk complexe materie te oordelen zonder alle feiten te kennen. Deze kennis is evenwel niet nodig om dergelijke publiekelijke aanklacht met klem te verwerpen en het goede in de mens als startpunt te blijven aanvaarden. Met betrekking tot dit laatste zie ik geenenkele reden om te twijfelen aan de goede intenties van Dr. Van Hoey.

 96. Ann Van Riet 2 november 2015 at 13:50 - Reply

  Beste Marc
  Onze onvoorwaardelijke steun heb je.
  Wij waren erg ontdaan door de heksenjacht in de pers.
  Erg gemakkelijk om enkele ANONIEME klasgenoten en collega’s ten berde te brengen met niets zeggende info.
  Wij kennen elkaar al van onze studententijd.Ik heb Marc altijd gewaardeerd als een integer man, steeds bereid om vrienden en collega’ te helpen dag en nacht.Ik ben er zeker van dat hij in eer en geweten gehandeld heeft
  Marc, het is een voorrecht om jouw als boezemvriend en collega te kennen
  Ann en Hans

  • guy de lendtdecker 2 november 2015 at 19:20 - Reply

   beste Marc,

   Ook ik was stomverbaasd toen ik de berichtgeving over jou hoorde en zag. Ik ken jou als een oprecht en integer persoon, een dokter met een hart en ook soms wel een flapuit.”Jatten en taloeren” ikvergeet jouw uitspraken nooit! Ik kan me niet voorstellen dat iemand die de wetgeving zo door en door kent en bijscholingen etc daarover geeft , fout zou handelen???, Ik hoop dat alles op een sisser uitdraait. Guy

 97. Charles De Ley - Hilda Delepiere 2 november 2015 at 12:43 - Reply

  De wijze waarop het dagblad “De Morgen” zijn lezers informeerde, is voor de door ons gekende stijl en inhoud van dit blad, ongezien !
  In “De Morgen” dd. 29 oktober 2015 komt na een kort artikeltje op de voorpagina, elders een heel verslag. Daarbij brengt onder meer huisarts Patrick Vankrunckelsven, lid van de evaluatiecommissie, commentaar over een onderzoek dat volgens ons – deontologische gezien – ook binnenskamers had kunnen blijven. Niet om het allemaal toe te dekken en zeker ook niet om afbreuk te doen aan de ernst van de situatie, maar gewoon uit discretie. Discretie die men vanuit die hoek mag verwachten en zeer zeker ook op ethisch vlak.
  In “De Morgen” dd. 30 oktober 2015 gaat men nog een stapje verder. Dokter Marc Van Hoey wordt afgeschilderd als “betweter” en door collega’s bestempeld als “mediageil” en “tafelspringer”. Is dat het niveau waarop artsen hun mening te kennen geven ?? Het geeft ons voer voor andere bedenkingen !
  Wie dokter Marc Van Hoey kent wordt samen met hem zwaar gekwetst.
  Wij hebben hem leren kennen als huisarts van onze bomma. We hebben van dichtbij kunnen ervaren hoe hij met oudere patiënten begaan is. Ze zijn geen nummer voor hem . Hij belt niet aan huis om vlug wat medicatie voor te schrijven, neen hij neemt ruim de tijd om een geruststellend babbeltje te slaan, ze telkens een steuntje in de rug te geven indien nodig. Hij bezit het vermogen om perfect om te gaan met die zogenaamde oudjes en is begaafd met een erg groot empathisch vermogen.
  Hem nu afschilderen als een mogelijk moordenaar doet pijn. Doet ook pijn aan alwie hem van dichtbij kent !
  Het is een man die zich zeer intens inzet voor tal van projecten. Projecten, die alle waarden en normen qua menswaardigheid – en dit in de ruimste zin van het woord – hoog in het vaandel dragen. Een duizendpoot, zo zou je hem kunnen noemen, die zich reeds een heel leven lang en zeker niet vanuit eigen belang, inzet voor goede doelen.
  Dat men zo iemand door het slijk trekt en een oordeel uitspreekt alvorens er verder onderzoek gebeurd is en recht is gesproken, lijkt ons beschamend !
  We steunen je volop, lieve dokter Marc
  Charles en Hilda

 98. Wim Van Doeselaer 2 november 2015 at 11:26 - Reply

  Schuldig voor je veroordeeld bent!!!
  Onze steun, Marc!
  Wim Van Doeselaer

 99. Harry Sweeck 2 november 2015 at 11:02 - Reply

  Ik ken dr Marc Van Hoey als een goede kennis. Hij is voor mij iemand die eerlijk over zijn “zaak” spreekt en er naar handelt. Ik weet dat de grens van euthanasie vederlicht en soms moeilijk te bepalen is.

  Wat ik wel weet is dat mensen moeten geholpen worden, dat mensen ook in de moeilijkste momenten van hun leven moeten bijgestaan worden.

  Heeft dr Van Hoey dat gedaan ?

  Zijn bevlogenheid en voluntarisme kennende heft hij een persoon in nood willen helpen, vandaar mijn respect voor de persoon Van Hoey !

  Groeten,
  Harry.

 100. M. S. Ronald Commers 2 november 2015 at 07:17 - Reply

  Besten,

  Ik wil inzake de overdracht van het euthanasiedossier ‘mevr. Simone De Moor’ aan justitie mijn steun betuigen aan de arts Marc Van Hoey. Ik heb geen reden om te twijfelen aan zijn goede bedoelingen en ik zou het stellig betreuren mochten hem onbillijke gerechtelijke maatregelen overkomen.
  Met de meeste hoogachting,
  Em. Prof. Dr. M. S. Ronald Commers (Universiteit Gent, oud-voorzitter van het Centrum voor Ethiek en Waardeonderzoek)

  • Libbrecht Julien 2 november 2015 at 09:38 - Reply

   Beste mensen,

   Ik kan me niet indenken dat Marc Van Hoey met verkeerde bedoelingen te werk is gegaan. Ik wil hem dan ook volledig steunen in deze moeilijke en pijnlijke momenten. Indien het correct is dat de hele heisa ontstaan is door een perslek vanuit de commissie, dan ligt de werking hiervan onder vuur, zowel ethisch als juridisch.

   MVG.

   Julien Libbrecht

 101. Chris Verhesen 1 november 2015 at 22:11 - Reply

  Laat me proberen dokter Marc Van Hoey in één woord samen te vatten:
  Integer.
  Nee, dat volstaat niet, twee woorden dan:
  Bekommernisvol integer.
  Voldoet ook niet, drie woorden dan:
  Empathisch, bekommernisvol, integer.
  Dit lukt me niet.
  Ik heb een boek nodig om dr. Van Hoey te omschrijven.
  Hij was 20 jaar mijn moeders huisarts.
  Hij was ook MIJN steun en toeverlaat in moeilijke tijden.
  Nooit was iets te veel of te moeilijk.
  Nooit bleef je op je honger zitten.
  Eerlijk, recht voor de raap, realistisch, warmhartig, respectvol tegenover mensen met dementie (zoals mijn moeder)
  En dan deze karaktermoord?
  Ik laat het hier niet bij.
  Wij zijn abonnee van De Mogen sinds eeuwen: de ‘Moord’ , het Woord, de 100 voor 100 000, de handgeschreven editie van de jaren stillekes, liggen vreedzaam in een doos op zolder om aan mijn kleinkinderen door te geven. (Yes we can)
  Nu raakten de verslaggevers mij in mijn biotoop.
  Ik denk dat ik iéts meer weet van dr. Van Hoey dan een verslaggever van De Morgen.
  Welk artikel mag ik nu nog lezen zonder mij opgelicht te voelen?

  Wié in deze contreien betoont eenzelfde moed als diegene die het lef had om het hart van de patiënt te volgen ongeacht de consequenties zijnerzijds.

  Er moesten meer Van Hoeys zijn.

  Er moet tevens een nieuw debat komen over euthanasie.
  Een wildvreemde psychiater zou de behoeften van een patiënte beter kunnen inschatten dan haar (sinds zo’n 20 jaar) huisarts die haar minstens wekelijks ziet?
  Laat me niet lachen.

  Ik ben er gewoon kotsmisselijk van.
  Dat helpt hem ook niet vooruit natuurlijk.

  Moest er ooit een juridische procedure komen: ik ben volledig ter uwer beschikking om te getuigen hoé dr. Van Hoey met zijn patiënten omgaat. Dat geldt niet alleen mijn moeder. Een bekommernisvolle, bekwame, integere dokter, zoals dr. Van Hoey is erg zeldzaam, hij verdient alle steun in deze.

  Hierbij, in dankvolle herinnering, de mijne.

  Chris Verhesen

 102. Vanryckeghem Marc 1 november 2015 at 21:03 - Reply

  Wie kreeg ook alweer die prijs voor vrijzinnig humanisme???
  Verzuiling was , is en zal steeds zijn.
  Dit doet mij denken aan een procedureslag om middels een al dan niet 100% toegepaste procedure een crimineel vrij te krijgen … stijl H.R.
  Het gaat dan niet meer over de inhoud, maar over de vorm. Juist, maar spijtig, wat dit is NIET humanistisch.
  Evaluatie commissie of moet ik het een soort inquisitie of 18 schaar noemen(? )… goed bezig allemaal, maar kijk vanavond maar eens in de spiegel

 103. Fabienne lembrechts 1 november 2015 at 19:12 - Reply

  Met grote verbazing heb ik op 28/10 in de late avond het negative artikel gelezen in de Gva over Marc van Hoey.
  Hij is sinds meer dan 30 jaar onze vriend die heel nauw aan ons hart ligt. Altijd oprecht, eerlijk, bereidwillig, een luisterend oor en heel aangenaam en interessant in de omgang. Ik ben er al heel het weekend niet goed van en zelfs verschrikkelijk triestig dat hem dit wordt aangedaan. Wetende dat hij altijd het beste met iedereen voor heeft en zeker geen slecht bedoelingen heeft. Ik hoop van harte dat deze harteloze, klakkeloze veroordeling een snel en correct einde krijgt.
  Gelukkig heeft Marc een schat van een vrouw, Agnes waar ik nog mee heb gestudeerd. En 3 prachtige kinderen en kleinkinderen die aan Marc een fantastische papa en bompa hebben. Ze zullen hem zeker zoals ik 100% bijstaan en in het positive geloven.
  Veel sterkte

  Fabienne Lembrechts

 104. Ronald 1 november 2015 at 19:06 - Reply

  Het is belangrijk om nu te streven dat Marc, het is eender hoe, zijn werk kan behouden, en rustig verder zetten.
  Het is ook duidelijk dat de mensen die hem en zijn familie goed kennen, zie berichten hierboven, weten dat Marc dit enkel en alleen doet om mensen te helpen, en eender hoe.
  Mijn vrouw en ik kennen Marc en Agnes al van hun studententijd en we zijn er blij om dat ze nog steeds tot één van onze beste vrienden zijn omdat ze zo eerlijk en behulpzaam zijn en een waardige bijdrage leveren aan onze maatschappij.
  Dit kan men helaas niet veel meer zeggen, want het is iedereen voor zich.
  Dankzij de onbaatzuchtige inzet van Marc is er al veel leed voorkomen, en hij mag fier zijn net zoals zijn ganse familie op wat hij al heeft gerealiseerd.
  In plaats van deze kritiek te uiten zou men beter een opsomming maken van al hetgeen hij voor zijn patiënten, vrienden en familie gedaan heeft, en zou men in de Dambruggestraat beter een standbeeld voor hem zetten!

  Dus zou het misschien best zijn dat we nu ook eens iets terug kunnen doen, zodat hij zich kan laten assisteren door de beste raadsheren, en zorgen dat Marc verder kan doen waar hij goed in is.

  Ronald

 105. Dirk Van De Looverbosch 1 november 2015 at 18:07 - Reply

  Beste Marc,

  Ik werk – als Collega van je – al tientallen jaren nauw met je samen in de sector van onze oudste medemensen.
  Je bent een vrolijke goedlachse dokter.
  Ja, je schopt al eens tegen schenen van allerlei serieuze instanties en ernstig lijkende Collega’s.
  Maar je beledigt ze niet, je bent als Tijl Uilenspiegel, met het doel hen te doen nadenken.
  Dank zij mensen als jij leven we niet meer in de Middeleeuwen.
  Je hebt enorme inzet in de niche van de Euthanasie.
  ik heb al meermaals bezig gezien: tijdens voordrachten voor geïnteresseerde burgers en gezondheidswerkers.
  Je toont dan baanbrekend enthousiasme, je overtuigt je op die manier sceptici.

  Wat er nu gebeurt is horror.
  Deze juridische actie zal je lange tijd bezig houden.
  Veel energie zal dat kosten.
  Je zal deze nachtmerrie moeten verwerken, zelfs achteraf zal het nazinderen in jou als mens, als arts, en zelfs op en in je gezin.
  You never walk alone: je krijgt steun voor je overtuiging en je onbaatzuchtige strijd en inzet voor de mens in zijn meest emotioneel moment: het moment dat die kiest om afscheid te nemen van het leven.

  Tenslotte weet ik – ook uit persoonlijke ervaring – dat media situaties zo in beeld zetten dat het sensationeel wordt: daar kicken reporters op, daar stijgen de verkoop- en/of kijkcijfers van.
  Uiteraard hebben die media een maatschappelijk nut.
  Maar de media hebben ook een maatschappelijke taak en een deontologische plicht.
  Hier is de “manier waarop” voor kritiek vatbaar: ik hoop dat diegenen die hier verantwoordelijk waren en zullen zijn voor de verslaggeving van het incident dat je overkwam, zich hierover intern beraden.

  Hou vol Marc, en als het moeilijk wordt, je bent welkom.

  MBG

  Dirk Van De Looverbosch
  LEIF-arts – CRA – huisarts

 106. ir. A. Bierwerts 1 november 2015 at 17:36 - Reply

  De mediatrein raast voort, gedreven door de drang naar oplage- of kijkcijfers. Sensatie is altijd een goede publiekstrekker geweest. Of hier slachtoffers vallen, mensen gebrandmerkt worden voor zij een eerlijke beoordeling gekregen hebben is blijkbaar van ondergeschikt belang. Deze zwakte van de vierde macht wordt dagelijks misbruikt door de leugen en de heerszucht, die maar al te graag de onwetendheid voeden.
  Marc, ik wens je veel sterkte toe.

 107. Roger Hendrickx 1 november 2015 at 17:24 - Reply

  Beste dr.Van Hoey,

  Wij leven in een land waar alles mogelijk is.Ik kan u maar één raad geven.Neem een offensieve houding aan.
  Leg klacht neer wegens een pers misdrijf,Leg ook klacht neer voor laster en eerroof.Maar vooral, zorg dat u zich laat verdedigen door top advocaten want anders zijt u de pineut.De kosten die doormede gepaard gaan zijn niet min maar het is dat of plat gewalst worden door de pers maffia.

 108. Frank Cornelis 1 november 2015 at 17:13 - Reply

  Ook ik zou graag mijn steun willen betuigen aan dr. Marc Van Hoey.
  Hij is niet alleen sinds jaren mijn huisarts maar ook sinds mijn jeugd een goede vriend.
  Over het juridisch getouwtrek in deze zaak kan ik geen oordeel vellen doch in het beoordelen van Marc als dokter en als mens des te meer.
  Deze man heeft zijn droom verwezenlijkt en is dokter geworden. Deze dokter staat dag en nacht klaar voor zijn patiënten.
  Zoals ik zelf meermaals heb meegemaakt staat deze dokter zelfs in zijn vrije tijd zijn patiënten bij met raad en daad.
  Ik heb zelf tot twee maal toe een bejaard familielid een doodstrijd zien leveren terwijl de verpleging ,,niets,, kon doen omdat aan de nodige formaliteiten niet voldaan was.
  Ik ken mevrouw De Moor niet maar ik kan me wel in haar situatie verplaatsen.
  In hun beslissing om over te gaan tot euthanasie zijn noch mevrouw De Moor noch dr. Van Hoey zeker niet over één nacht ijs gegaan.
  Nadat ik de platvloerse reportage in de morgen had gelezen en het op sensatie beluste nieuwsitem op VTM had gezien, waar Marc als een crimineel wordt afgeschilderd kan ik slechts één ding onthouden en dat is de uitspraak van mevrouw De Moor als ze zegt ,, de dag dat ik de dokter met het spuitje zie binnenkomen is de gelukkigste dag van mijn leven,,. De dokter die aan deze wens voldaan heeft en zijn verantwoordelijk heeft genomen is dokter Marc Van Hoey.
  De keuze tussen euthanasie en zelfmoord lag bij deze dame overtuigend dicht bij elkaar.
  Ik hoop dat deze zaak een goed einde gaat kennen en niet de zoveelste juridische dwaling wordt.
  Heel veel steun aan deze dokter die door al zijn patiënten op handen wordt gedragen.

 109. rony de jaeger 1 november 2015 at 16:48 - Reply

  Vol van ongeloof en met de meeste verwondering neem ik kennis wat over dr Van Hoey geschreven wordt. Deze man is sinds jaren mijn huisarts en is de meest integere mens die ik ken. Altijd bereid om te helpen en hij wordt nu door zijn inzet in “Recht op waardig sterven” door De Morgen aan de schandpaal gezet. Proficiat aan de – zelfverklaarde kwaliteitskrant ??? – om zo sensatiegericht deze arts te stigmatiseren. Hoe dan ook Dr. Van Hoey kennende zal hij met hart en verstand gehandeld hebben en moeten er hier geen woorden meer aan vuil gemaakt worden. Ik betuig van harte mijn steun aan Marc Van Hoey en zijn familie en als er een getuige nodig is als er getwijfeld wordt aan de oprechte mens Marc Van Hoey mag men mij altijd kontakteren. Met droefenis in deze, Rony De Jaeger

 110. Ronald Mees 1 november 2015 at 15:59 - Reply

  Het is tegen alle rechtsregels in dat een ‘zaak’ naar de media gelekt wordt nog voor het gerecht een onderzoek opgestart heeft. Het kan dus best dat het gerecht na onderzoek van oordeel is dat ergeen reden is tot vervolging. Zullen de zelfverklaarde objectieve media dat dan ook berichten? Of houden ze het liever bij hun normale sensatiebeluste manier van werken? Een slachtoffer hebben ze nu toch al binnen.

 111. Wally en Theo Joos Geuens 1 november 2015 at 15:05 - Reply

  Geachte

  Dr Marc Van Hoey is sinds ettelijke jaren mijn huisarts en is behalve een eerlijke rechtschapen mens ook een bekwaam arts die de mens centraal stelt.
  Ik ben van oordeel dat zijn beslissing de juiste was en de patient in dit geval nodeloos lijden wil besparen en haar recht op waardig sterven wil vrijwaren, m.a.w. de garantie van een zelfbeschikkingsrecht garanderen zoals het in de wet is voorzien. Dat kranten zoals De morgen zich verlagen tot opruiende taal en onrespectloze berichtgeving doet mij beslissen die krant nooit meer te kopen. Ik vind dit lek een aanval op de privacy van de dokter. En indien er een procedurefout zou zijn, dan onthoud ik de kranten een aantal procedurefouten uit het verleden die mensonwaardige toestandenzwijgend hebben toegedekt. Vanwege geld ?

  Ik wens Dr Marc Van Hoey en zijn familie die morele steun die nodig is om pal te staan tegen deze verlagende berichtgeving.

 112. gert en sonja 1 november 2015 at 14:42 - Reply

  wij zijn de laatste dagen getuigen geweest van een ongekende klopjacht in de pers op Marc.
  Hierbij werden alle regels van fatsoen overtreden en zakten de kwaliteitskranten af tot het niveau van roddelbladen.
  Over de essentie van de zaak moet justitie oordelen.
  We kennen niemand anders dan Marc die zo vaak volledig onbaatzuchtig ,voordrachten en lezingen gaf over
  het onderwerp aan collega’s en geïnteresseerden .Wij twijfelen niet aan zijn integriteit

 113. Nicole Smets 1 november 2015 at 12:30 - Reply

  Een Antwerpse alom gewaardeerde arts wordt een klokkenluider voor een dringende nodige herziening van de euthanasiewetgeving.

  Hem wordt verweten dat hij niet voor god mag spelen en geen mensen mag bijstaan in hun vraag naar een levenseinde als zij niet fysisch lijden.

  De wetgeving omtrent euthanasie vereist het advies van een psychiater, die in dit geval niet werd geraadpleegd.

  Men moet zich de vraag stellen of daartoe geen gegronde reden bestond. Wellicht dient dit knellende schoentje uitgekiend worden.

  Nochtans wordt een arts bejubeld als hij zieken patiënten beter kan maken, of genezen. Dan speelt hij niet voor god. Dan oefent hij zijn beroep uit.

  Een “meelevende” arts (dixit De Morgen) dient inderdaad “mee te leven” met zijn patiënt, in alle opzichten. Dat wordt van hem verwacht.

  Niet dementerenden die levensmoe zijn, zullen in onze vergrijzende maatschappij alleen maar toenemen, en dit dank zij de ver ontwikkelde geneeskunde en farmaceutica.

  Duidelijk is dat de euthanasiewetgeving in zijn huidige vorm vraagt om verdere uitbreiding, om debat naar de maatschappelijke evolutie toe.

  Voor minderjarigen werd reeds een hele weg afgelegd. Anderen staan nog in de kou.

  Deze arts heeft ervaring. Hij heeft ook begrepen dat het zelfbeschikkingsrecht van een individu verder gaat dan wat hem door derden wordt opgelegd.

  Ieder mens heeft het recht niet meer te willen leven. Er zijn nog altijd voorbeelden van psychisch lijdende mensen die dat recht ontzegt wordt.

  Het zelfbeschikkingsrecht van de mens erkennen, zoals deze arts doet, is een ultieme vorm van respect voor het leven. En dat siert deze arts.

  Onze wetgevers moeten dringend bijbenen.

  Nicole Smets – Antwerpen LO

 114. Creado Frans 1 november 2015 at 10:37 - Reply

  Als vrijwillige Moreel Consulent in St Augustinus ( Wilrijk ) en Monica (Deurne ) is het nog steeds taboe als het over euthanasie gaat .
  Het blijft moeilijk om de wil van een patiënt te begrijpen en te aanvaarden .
  Maar dan onmiddellijk iemand met de vinger aanwijzen, die hulp heeft geboden, en dan nog te beschuldigen van moord , vind ik zeer misplaatst en onterecht , en hoeft niet als sensatie in de pers te komen .
  Waar is nu de barmhartigheid gebleven ?
  Het is al zo’n probleem dat men aanvaardt dat er naast de pastorale dienst ook nog een Moreel Consulent kan gevraagd worden .
  Frans Creado

 115. Patsie Reyntjens 1 november 2015 at 09:33 - Reply

  Wij zouden ook langs deze weg Dr. Marc Van Hoey, zeer goede vriend, even willen laten weten dat wij hem een hart onder de riem willen steken en hem volledig steunen na al die berichten die ze de wereld insturen. Zo’n man als hij verdient een standbeeld ipv al die bullshit die ze verkondigen.
  Wij begrijpen absoluut niet hoe ze een goed mens zo de grond in kunnen boren.
  Regelrechte schande!
  Gegroet
  Patsie Reyntjens
  Kris Struyf

 116. Annemarie Adriaenssens 1 november 2015 at 09:15 - Reply

  Onderwerp: Artikels ivm euthanasie / dr Van Hoey

  Groot was mijn verbazing toen ik vrijdagochtend de krant opensloeg en de artikels over dr van Hoey las ….Voor een sensatieblad was dit perfect geweest, maar van De Morgen had ik dit niet verwacht .
  Kwestie van iemand aan de schandpaal te zetten vooraleer een proces gevoerd wordt, kan dit tellen…
  Wat hebben vroegere klasgenoten en zelfs de ouders van dr Van Hoey te maken met wat er nu gebeurt? Of noemen jullie dit misschien relevante achtergrondinformatie ?
  Iemand al eens bedacht dat de werkelijkheid iets genuanceerder kan zijn dan wat de eerste de beste ( misschien rancuneuze of jaloerse of …) collega vertelt over dr van Hoey ? Is een arts die in de pers komt daarom mediageil? Een tafelspringer ?! Jullie schrijven allemaal zo graag over de dokters , zelden positieve verhalen .
  Iemand al eens bedacht dat een arts die een patiënt 20 jaar kent, echt niet over een nacht ijs gaat wanneer die patiënt om euthanasie verzoekt ?
  Is iemand overijverig omdat die zich jarenlang , naast zijn gewone werk als huisarts inzet voor een beter levenseinde voor onze patiënten ?
  En o ja, u kan gerust zijn : Mr Torfs ten spijt : huisartsen zijn wel degelijk goed opgeleid om de diagnose depressie ( al of niet reactief) te stellen , en kunnen in bepaalde gevallen ook echt zelf wel uitmaken of een depressie nog behandelbaar is .

  Groeten,

  Dr Adriaenssens,
  Huisarts

 117. Viviane Vossaert 1 november 2015 at 09:09 - Reply

  Onderwerp: Lezersbrief : Euthanasie

  Geachte redactie,

  In De Morgen van 29/10 en 30/10 las ik uw berichtgeving i.v.m. de euthanasie op Simona De Moor.
  M.i. was het u niet te doen om dit specifieke geval, maar wou u vooral de Antwerpse arts treffen, die de euthanasie uitvoerde: zijn proces wordt blijkbaar al in uw krant gevoerd.
  Als dit de ‘vernieuwende ‘ stijl van De Morgen is, stel ik mij ernstige vragen bij uw journalistieke integriteit.

  Hoogachtend,

  Viviane Vossaert
  Antwerpen

 118. Jenny Blaes 1 november 2015 at 09:08 - Reply

  Gisteren las ik in de krant het artikel :OVERIJVERIGE STRIJDER VOOR WAARDIG STERVEN .Dat het de krant z’n taak is om mensen te informeren , dat begrijp ik , maar het hangt er van af op welke manier . Hebben jullie nieuwe journalisten in dienst van niveau Story of Dag allemaal?? Want deze vorm van informatie hoef ik niet !! Dat Marc Van Hoey woont en werkt in de seefhoek en op z’n 10 de wist dat hij dokter wou worden heeft niks te maken met de eigenlijke zaak : Euthanasie ! Als dit de ZALM van De Morgen is , dan hoeft het voor mij niet .
  Blaes Jenny uit Deurne.

 119. Heidi van Dael 31 oktober 2015 at 19:52 - Reply

  Het is natuurlijk niet voor het eerst dat de media met graagte berichten over menselijk leed en daarbij ten behoeve van de sensatie hun bronnen onvoldoende checken of details verdraaien. Zo ook hier. Het proces van Dr. Marc Van Hoey wordt gemaakt door diezelfde media terwijl ze hem in Godsnaam een platform zouden moeten geven om euthanasie meer bespreekbaar te maken. Want laat ons wel wezen, we zijn dan misschien wel pioniers inzake euthanasie, toch kunnen we niet rond het feit dat dit gevoelige thema nog te vaak gepaard gaat met een hoop hypocrisie.
  Iedereen heeft recht op waardig sterven en niemand zou zelfmoord als enige uitweg mogen zien wanneer lijden (op welke manier dan ook) ondraaglijk is geworden.
  We zouden dankbaar moeten zijn dat er op zulke momenten mensen zijn die ons willen en kunnen bijstaan.

 120. Agens Kuylen 31 oktober 2015 at 14:24 - Reply

  Beste allemaal

  Naar aanleiding van het, naar mijn ogen platvloerse, artikel dat vrijdag in De Morgen verscheen over dr. Marc Van Hoey wil ik dit even kwijt.

  Ook ik heb met deze “betweter” en “tafalspringer” in de klas gezeten.
  Ik zag deze “betweterigheid” en “tafelspringerij” eerder als een eigen mening kunnen uiten, eerlijk en recht door zee zijn en niet tegen onrechtvaardigheid kunnen.

  Hij heeft zijn kinderdroom waargemaakt; hij is dokter geworden. Dit heeft hij kunnen waarmaken door doorzettingsvermogen, overtuiging en niet te vergeten de steun van zijn ouders. Ouders die steeds zijn trots geweest op hun kinderen.

  Nu is hij een zeer gewaardeerd arts die empathie hoog in het vaandel draagt. Deze waardering komt niet enkel van zijn familie, maar ook van vrienden, collega’s, patiënten en goede doelen waarvoor hij zich steevast inzet.
  Allemaal mensen die beseffen dat respect, discretie, integriteit en eerlijkheid waarden zijn die ervoor zorgen dat Marc is wie hij is.

  En ik kan het weten: deze “betweter” is sinds 1987 mijn echtgenoot. Vervolgens ook vader en fiere grootvader van onze kinderen en kleinkinderen.

  Ik wil iedereen bedanken voor de vele steun en hartverwarmende berichten.

  Agnes Kuylen

  • rita goeminne 1 november 2015 at 09:14 - Reply

   Graag sluit ik me aan bij de vele steunbetuigingen voor Marc Van Hoey, huisdokter, leifarts en voorzitter van rws. Hij is een integere en humane arts die steeds naast en achter zijn patienten staat
   Een man die vrijuit spreekt en in alle eerlijkheid. Hij komt op voor de autonomie van de mens in het algemeen en van zijn patienten in het bijzonder. Een man met het hart op de tong. Daarom ben je nog niet mediageil zoals gisteren gedrukt stond in een “progressieve” krant.?

   Fatsoen en eerlijkheid zijn ver zoek. Ook bij de de evaluatiecommissie euthanasie . Een lid van deze commissie heeft “gelekt” want kranten waren eerder op de hoogte van de aangifte aan het parket dat de betrokken arts zelf Waarom ? – Wie binnen deze commissie heeft daar belang bij ?
   Mocht het parket beslissen om te vervolgen, marc van hoey zal geen eerlijk proces krijgen. De beschadiging van deze arts is ingezet en , wat ook de uitkomst van deze zaak ook zal zijn,kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

 121. Diane Schaumburg 31 oktober 2015 at 09:06 - Reply

  Als lezer van de Morgen verontrusten jullie mij ,iemand die voor assisen moet verschijnen komt niet met foto en naam in de krant .
  Een geneesheer ,die strijdt voor zelfbeschikkingsrecht en euthanasie ,voor mensen die lijden lichamelijk en psychisch ,die de fout
  heeft gedaan geen psychiater bij de beslissing te betrekken(had die de dame uit haar lijden kunnen verlossen?)
  Ik ken deze geneesheer meer dan 40 jaar hij is een eerlijk en rechtschapen mens, prachtig in de omgang met zijn patiënten steeds
  behulpzaam soms te spontaan voor sommigen . Zet zich steeds in voor de zwakkeren in onze maatschappij ,steeds het goede doel
  voor ogen .Had het beter geweest had deze dame de hand aan zichzelf geslagen? Is dit alles niet schijnheilig .waar is onze vrijheid?

 122. Lynn Van Hoey 31 oktober 2015 at 09:05 - Reply

  Naar aanleiding van enkele persberichten die de afgelopen dagen verschenen zijn, via verschillende kanalen binnen het medialandschap, schrijf ik deze reactie.

  Het betreft mijn papa; dokter Marc Van Hoey en een euthanasiedossier.

  Eerst en vooral vind ik het walgelijk en uit ik mijn ongenoegen over het feit dat er mensen meteen de pers inlichten, nog voordat er 24 uren verstreken zijn, na een stap binnen een onderzoek.
  Waarom doen mensen dat? Dat spreekt voor zich; uit puur eigenbelang, rancune en egocentrisch gedrag.

  Vervolgens wil ik even melden dat mijn vader uit eer en geweten gehandeld heeft. Hij staat recht in zijn schoenen en kan in de spiegel kijken zonder schaamte of twijfel aan zichzelf.

  Marc Van Hoey, niet enkel arts, maar ook papa, echtgenoot, grootvader en vriend van velen, is door de roddelpers door het slijk gehaald.

  En ja beste mensen, ook ik ben voorstander van vrije meningsuiting, zij die mij persoonlijk kennen, weten dat maar al te goed.
  Ook persvrijheid is iets wat ik belangrijk vind.
  Maar sinds wanneer is het toegestaan leugens en verzinsels te verspreiden?
  Bronnen worden niet gecheckt, een andere kant van het verhaal wordt niet gehoord.

  Een pijnlijke zaak, die niet alleen mij maar ook mijn familie en vrienden enorm hard raakt.

  Vervolgens wil ik meedelen dat ik de media steeds met een serieuze korrel zout nam, maar nu, na afgelopen dagen, zal ik van de daken schreeuwen dat het sensatiegeile, aandachtzoekende zielen zijn, die gerust eens een les mogen komen volgen bij mij in de klas over waarden en normen.

  Ten slotte wil ik iedereen bedanken voor de steun en lieve berichten.
  Zij die wel waarde hechten aan eerlijkheid, integriteit en respect.

  Groet
  Lynn Van Hoey