End Credits

‘End Credits’ is een onafhankelijke documentaire van Dr. Marc Cosyns, bestuurslid RWS (Recht op Waardig Sterven) en filmmaker Alexander Decommere. De film werd gerealiseerd in 2013 met opnames van april tot november, o.a. met financiële steun van RWS. De makers bekijken de euthanasie in de praktijk, tien jaar na de Belgische wetgeving van 2002.

Sinds 2002 zijn euthanasie, patiëntenrechten en palliatieve zorg in België wettelijk geregeld. Toch is er anno 2012 nog veel onduidelijkheid. Wat kan? Wat mag? Voor wie? Hoe moet het verder?

De makers volgen Adelin en Eva, twee zeer verschillende mensen die aan de vooravond van hun levenseinde staan.

Adelin wordt geconfronteerd met zijn dementiële aftakeling, terwijl Eva haar ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden een halt wil toeroepen. Beide mensen vragen om hulp en zorg voor een waardig sterven en afscheid. Middels orgaandonatie wil Eva haar dood nog zin geven.

Enkele mensen die de euthanasiewetgeving van nabij volgen, werpen hun licht op deze complexe problematiek.

Voor de trailer: klik hier

Alle info en bestelmogelijkheden vind je op de website www.endcredits.be

Volg End Credits ook op Facebook

Gepost door | Op 29 januari 2013|In categorie Intern Nieuws|1 Reactie

Over de schrijver:

Eén reactie

  1. RWS 5 maart 2013 at 18:54 - Reply

    “De toeschouwer wordt meegenomen tot bij het sterfbed van Adelin en Eva, maar door de integere manier waarop alles in beeld gebracht wordt, krijgt het beklemmende gevoel een voyeur te zijn nauwelijks een kans. Adelin sterft in zijn bed, zwaar verdoofd door pijnstillers, omringd door naasten. En dan is er Eva, die zeer gedecideerd en met een gretigheid die de toeschouwer bijna de adem beneemt, op de sofa gaat liggen, waar zij haar laatste injectie krijgt. Het beeld van haar diep in- en uitademende lichaam dat heel even verkrampt, vooraleer ze sterft, blijft lang hangen. Maar de film doet meer dan alleen twee menselijke verhalen vertellen. Negen deskundigen – onder anderen Wim Distelmans, Etienne Vermeersch, René Stockman, Jacinta De Roeck en Manu Keirse – bekijken de opnames van Eva en Adelin, en geven commentaar. Allerlei interessante en zeer uiteenlopende bedenkingen passeren de revue.”
    Kathleen Vereecken in De Standaard 26 januari 2013